Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην εμφάνιση και εξάπλωση λοιμωδών νόσων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από ό,τι νομίζουμε, σύμφωνα με νέα έρευνα του University of Liverpool.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση του πώς το κλίμα επηρεάζει τα βακτήρια, τους ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν νόσους σε ανθρώπους και ζώα στην Ευρώπη.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή αλλάζει την κατανομή ορισμένων νόσων, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις επιδημίες ή κάνοντας τις νόσους να εξαπλώνονται στην εθνική τους ακτίνα, για παράδειγμα ο Ζίκα στη Νότιο Αμερική ή η νόσος Schmallenberg στα ζώα της Ευρώπης.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Marie McIntyre, εξήγησε ότι αν και υπάρχει γνωστή σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και λοιμωδών νόσων, δεν κατανοούσαμε προηγουμένως πόσο μεγάλη θα είναι η επίπτωση και ποιες νόσοι θα επηρεαστούν περισσότερο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική επισκόπηση σε 100 ανθρώπινα παθογόνα και 100 παθογόνα ζώων στην Ευρώπη, που έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στην υγεία.

Σχεδόν δυο τρίτα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν φάνηκαν ευαίσθητα στο κλίμα. Σε δυο τρίτα από αυτά, η κλιματική αλλαγή πιθανόν θα είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική.

Νόσοι που μεταδίδονται από έντομα και τσιμπούρια φάνηκε να είναι οι πιο ευαίσθητες στο κλίμα, ενώ ακολουθούν αυτές που μεταδίδονται από το έδαφος, την τροφή και το νερό.

Οι νόσοι με το μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών οδηγών κλίματος ήταν οι Vibrio cholerae (αιτία χολέρας), Fasciola hepatica (αιτία διστόμου ηπατικού ), Bacillus anthracis (αιτία της ασθένειας του άνθρακα) και Borrelia burgdorferi (αιτία νόσου Lyme-βορρελίωσης).

Τα  ζωονοσογόνα παθογόνα που εξαπλώνονται από τα ζώα στους ανθρώπους φάνηκε επίσης να είναι πιο ευαίσθητα στο κλίμα σε σχέση με όσα επηρεάζουν μόνο ανθρώπους ή μόνο ζώα. Καθώς το 75% των αναπτυσσόμενων νόσων είναι ζωονοσογόνες είναι πιθανόν να επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η αντίδρασή τους στην κλιματική αλλαγή θα εξαρτάται και από την επίδραση άλλων οδηγών, όπως αλλαγές στα ταξίδια και στο εμπόριο, χρήσεις γης, αποψίλωση των δασών, νέα μέτρα ελέγχου και ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντίστασης.

Πηγές:
Scientific Reports,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα