Νέοι άνθρωποι που μολύνθηκαν με τον ιό H1N1, της γρίπης των χοίρων, μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, αναφέρει νέα έρευνα

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 2,28 εκατομμυρίων ανθρώπων, 30 ετών και κάτω, στη Νορβηγία, μεταξύ Ιουνίου 2009 και Ιουνίου 2014.

Άνθρωποι που ανέφεραν συμπτώματα γρίπης στην πανδημία ήταν κατά 18% πιο πιθανό να διαγνωστούν αργότερα με διαβήτη τύπου 1 σε σχέση με όσους δεν είχαν γρίπη.

Η σχέση ήταν ακόμα ισχυρότερη σε παιδιά 15 ετών ή νεότερα. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα όσοι μολύνθηκαν με τον ιό H1N1 είχαν 15% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, η σχέση που φάνηκε στην έρευνα δεν αποδεικνύεται αιτιατή.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes (EASD) στη Λισαβόνα.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι άνθρωποι κληρονομούν γενετική προδιάθεση στον διαβήτη τύπου 1 αλλά περιβαλλοντικός εκλυτικός παράγοντας χρειάζεται για να εμφανιστεί και οι λοιμώξεις από ιούς ενδεχομένως παρέχουν τέτοιον.

Η Paz Lopez-Doriga Ruiz, δήλωσε ότι η νέα έρευνα ενδεχομένως στηρίζει την υπόθεση ότι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1, λόγω στρες και φλεγμονής σε ανθρώπους με προδιάθεση.

Πηγές:
European Association for the Study of Diabetes

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας