Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, υποδεικνύει ότι το τακτικό περπάτημα, ακόμα και χωρίς κάποιος να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με την καθιστική ζωή.

Ο Dr. Alpa Patel, του American Cancer Society, δήλωσε ότι το περπάτημα έχει περιγραφεί ως η ‘’τέλεια άσκηση’’, επειδή είναι πολύ βολικό, δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 140.000 ανθρώπων άνω των 65 ετών, με το 5% των συμμετεχόντων να περπατά και το υπόλοιπο να μην κάνει καμία μέτρια ή έντονη δραστηριότητα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το περπάτημα για λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα συνδεόταν με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλα τα αίτια σε σύγκριση με την καθιστική ζωή.

Το περπάτημα για 2,5 έως 5 ώρες την εβδομάδα συνδεόταν με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Το περπάτημα συνδέθηκε επίσης με συγκεκριμένα είδη χαμηλότερων κινδύνων θνησιμότητας. Για παράδειγμα, το να περιπατά κάποιος πάνω από 6 ώρες την εβδομάδα συνδέθηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από αναπνευστικές νόσους.

Συμμετέχοντες που είχαν ως μόνη μορφή άσκησης το περπάτημα διέτρεχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και 9% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο.

Στους ηλικιωμένους, το περπάτημα, ακόμα και σε μικρότερο βαθμό από τον συνιστώμενο συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με την πλήρη αδράνεια.

 

Πηγές:
American Journal of Preventive Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]