Η ρύπανση οδήγησε στον θάνατο 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, παγκοσμίως, το 2015 ή 1 στους 6 θανάτους αποδόθηκαν σε αυτήν.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο χειρότερος ένοχος, συνδέθηκε με 6,5 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακά ή πνευμονικά νοσήματα, σημείωσε η The Lancet Commission on Pollution and Health.

Η ρύπανση των υδάτων συνδέθηκε με 1,8 εκατομμύρια θανάτους από λοιμώξεις γαστρεντερικού και από παράσιτα. Ρύπανση σχετική με τον εργασιακό χώρο και το μόλυβδο, επίσης έπαιξε ρόλο, συμβάλλοντας σε 800.000 και 500. 000 θανάτους αντίστοιχα.

Ο Dr. Philip Landrigan, καθηγητής στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai, δήλωσε ότι η ρύπανση είναι πολλά περισσότερα από μια περιβαλλοντική πρόκληση-είναι σταθερή και βαθιά απειλή που επηρεάζει πολλές πλευρές της υγείας και ευεξίας. Πρόσθεσε ότι αξίζει της πλήρους προσοχής των ηγετών, της κοινωνίας, των επαγγελματιών υγείας και των ανθρώπων παγκοσμίως.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού The Lancet.

Οι θάνατοι που συνδέονταν με την ατμοσφαιρική ρύπανση αποδόθηκαν σε καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο στον πνεύμονα και ΧΑΠ.

Η ρύπανση που συνδεόταν με τον εργασιακό χώρο οδήγησε σε μοιραίες νόσους όπως πνευμοκονίωση, καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καρκίνο στον πνεύμονα, μεσοθηλίωμα και αμιάντωση.

Στο μεταξύ, υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακή νόσος συνέβαλαν σε θανάτους σχετικούς με τη ρύπανση από μόλυβδο.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν όλοι οι θάνατοι που συνδέθηκαν με την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν σε χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος. Σε γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες-Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Κένυα και Μαδαγασκάρη- οι θάνατοι λόγω ρύπανσης ήταν 1 στους 4. Στην Κίνα και στην Ινδία σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι σχετικοί με τη ρύπανση-4,3 εκατομμύρια.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων