Ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανή η μετάδοση του ιού της γρίπης με την αναπνοή.

Μέχρι τώρα εκτιμάτο ότι οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό όταν ακουμπούν μολυσμένες επιφάνειες ή εισπνέουν σταγονίδια που εκτοξεύονται στον αέρα από το βήχα ή το φτέρνισμα του ασθενούς.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ο βήχας και το φτέρνισμα μπορεί ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία προϋπόθεση  ώστε να μολυνθεί ο αέρας με τον ιό της γρίπης.

Ερευνητές ανέλυσαν τον αέρα γύρω από εκπνοές 142 ανθρώπων με γρίπη.

Ο Dr. Donald Milton, καθηγητής στο University of Maryland, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι περιστατικά γρίπης μόλυναν τον αέρα γύρω τους με τον ιό, απλώς αναπνέοντας, χωρίς να βήχουν ή να φτερνίζονται.

Σχεδόν το 48% των αερογενών δειγμάτων από τον αέρα γύρω από ασθένειες που απλώς ανέπνεαν περιείχε εντοπίσιμο ιό γρίπης.

Επιπλέον όταν οι ασθενείς φτερνίζονταν αυτό δεν φάνηκε να προσθέτει πολλά στο ιικό φορτίο των δειγμάτων. Ορισμένα μέτρα, όπως οι καθαρές επιφάνειες, το συχνό πλύσιμο χεριών και η αποφυγή ανθρώπων που βήχουν μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες.

Η Sheryl Ehrman, του San Jose State University, στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι αν όμως η αναπνοή ασθενούς μπορεί να εξαπλώσει τον ιό, ακόμα και τα παραπάνω μέτρα δεν παρέχουν ολοκληρωτική προστασία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση των μαθηματικών μοντέλων για τον κίνδυνο αερογενούς μετάδοσης της γρίπης και να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη καλύτερων προληπτικών μέτρων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα