Σοβαρό περιστατικό γρίπης μπορεί να προκαλέσει βραχυχρόνια αύξηση στον κίνδυνο τους ασθενούς να εμφανίσει καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μεταξύ 332 ασθενών με καρδιακή προσβολή η επιπλοκή ήταν εξαπλάσια μετά τη γρίπη.

Οι Καναδοί ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τη συμβουλή υπερ του ετήσιου εμβολιασμού, ιδιαίτερα για όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ερευνητές έχουν δείξει ότι η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ευάλωτους ανθρώπους.

Τα νέα ευρήματα ισχυροποιούν τη θεωρία ότι η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τον Dr. Andy Miller. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η φλεγμονή και παρεμβάσεις που τη μειώνουν είναι σημαντικές όσον αφορά τον κίνδυνο.

Ο ερευνητής εξήγησε πώς η λοίμωξη από γρίπη θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει πρόβλημα. Αν κάποιος ήδη έχει πλάκες στις αρτηρίες, η γρίπη θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή στον οργανισμό και εντός των αγγείων, που στη συνέχεια οδηγεί μια πλάκα να διαρραγεί. Όταν σπάσει μια πλάκα, μπορεί να αποφράξει εντελώς μια αρτηρία που παρέχει αίμα στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή.

Η νέα έρευνα εξέτασε πώς ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής άλλαζε σε σχέση με τη χρονική στιγμή μιας λοίμωξης με τον ιό της γρίπης.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 20.000 ανθρώπους από το Οντάριο που είχαν γρίπη. Από αυτούς 332 νοσηλεύτηκαν εντός έτους για καρδιακή προσβολή.

Κατά μέσον όρο, ανακάλυψε η έρευνα, οι ασθενείς είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή την εβδομάδα μετά τη διάγνωση της γρίπης σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ή μετά.

Οι ασθενείς επίσης είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο λίγο μετά τη νόσηση από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον Kwong, οι ασθενείς πιθανόν είχαν σοβαρές λοιμώξεις και δεν είναι σαφές αν πιο ελαφρά περιστατικά φέρουν τον ίδιο κίνδυνο.

Ούτε μπορεί η έρευνα να διαπιστώσει αν ο απόλυτος κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα υπάρχει για οποιονδήποτε νοσήσει από γρίπη.

Από τους 20.000 ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη από γρίπη σχετικά λίγοι είχαν καρδιακή προσβολή τον επόμενο χρόνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν το New England Journal of Medicine.

 

Πηγές: New England Journal of Medicine.