Έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών, ενδεχομένως μπορεί να μη συμβάλλει στην αύξηση βάρους ή στο επιπλέον σωματικό λίπος.

Ερευνητές του St. Michael's Hospital στο Τορόντο, βάσισαν τα ευρήματα τους σε μετα-ανάλυση ενδείξεων από προηγούμενες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες έρευνες και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Open.

Οι ερευνητές εξέτασαν 32 δοκιμές σε 2.448 συμμετέχοντες που κατανάλωναν ζυμαρικά αντί για άλλους υδατάνθρακες, ως μέρος υγιεινής διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 50 έτη και ο ΔΜΣ έφθανε στο 30.4. Σε 21 δοκιμές περιλήφθηκαν συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι συμμετέχοντες λάμβαναν κατά μέσον όρο 3,3 μερίδες ζυμαρικών την εβδομάδα αντί για άλλους υδατάνθρακες.

Σε διάστημα 12 εβδομάδων, έχασαν περίπου μισό κιλό. Επιπλέον ο ΔΜΣ μειώθηκε κατά 0,26 kg.

Ο Dr. John Sievenpiper, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι τα ζυμαρικά δεν συμβάλλουν στην αύξηση βάρους ή σωματικού λίπους. Στην πραγματικότητα, η ανάλυση έδειξε μικρή απώλεια βάρους. Επομένως, αντίθετα προς τις ανησυχίες, ίσως τα ζυμαρικά να μπορούν να αποτελούν μέρος υγιεινής διατροφής, όπως μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα ζυμαρικά καταναλώθηκαν με άλλες τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Ο  Sievenpiper δήλωσε ότι εξετάζοντας τις ενδείξεις μπορούμε να πούμε τώρα με κάποια ασφάλεια, ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν αρνητική επίδραση στο σωματικό βάρος όταν καταναλώνονται ως μέρος υγιεινής διατροφής.

 

Πηγές:
BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]