Αν τα ορθοδοντικά προβλήματα διορθωθούν εγκαίρως, μπορεί:

* Να αποφευχθούν τραύματα στα πρόσθια δόντια που προεξέχουν και μπορεί να σπάσουν.

* Να εξασφαλιστούν σωστές θέσεις στα δόντια, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερος ο καθαρισμός και να μειωθεί ο κίνδυνος τερηδόνας και ουλίτιδας.

* Να αναπτυχθούν σωστά τα οστά του προσώπου ώστε να επιτευχθεί σκελετική αρμονία.

* Να μειωθεί η ανάγκη για μελλοντικές εξαγωγές δοντιών.

* Να βελτιωθεί η μάσηση.

* Να βελτιωθούν τα προβλήματα στην ομιλία που οφείλονταν στην λανθασμένη θέση των δοντιών.

* Να βελτιωθεί η αισθητική του προσώπου και το αίσθημα ευεξίας, αφού ο ασθενής θα νιώσει καλύτερα για τον εαυτό του.

Με άλλα λόγια, «οι ορθοδοντικές θεραπείες δεν γίνονται κυρίως για αισθητικούς λόγους, όπως πιστεύει πολύς κόσμος, αλλά πρωτίστως για αναπτυξιακούς και λειτουργικούς», τονίζει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων.

Οι ασθενείς, όμως, που πρόκειται να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία συνήθως δεν ρωτούν μόνο για τα οφέλη της αλλά έχουν και πολλές άλλες απορίες. Η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη δίνει τις απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματά τους:

Θα πονάω όταν βάλω τα σιδεράκια;

Τα σιδεράκια τοποθετούνται στα δόντια με μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Στη συνέχεια, μπορεί τις πρώτες 2-3 μέρες να υπάρξει κάποια μικρή, παροδική πίεση που υποχωρεί πολύ γρήγορα. Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κανείς πως όσο πιο δυνατές είναι οι πιέσεις, τόσο ταχύτερα θα διορθώσουν το ορθοδοντικό πρόβλημα (το πολύ σφίξιμο όχι μόνο δεν επιταχύνει την θεραπεία αλλά μπορεί να βλάψει τα δόντια). Η ενόχληση των πρώτων ημερών υποχωρεί εύκολα με κοινά παυσίπονα (να λαμβάνονται με βάση τις οδηγίες του ορθοδοντικού). Οι ήπιες, βιολογικές δυνάμεις εξασφαλίζουν άρτιες ορθοδοντικές μετακινήσεις χωρίς προβλήματα σε δόντια και ιστούς.

Θα κάνουν σημάδια στα δόντια μου;

Τα σιδεράκια δεν κάνουν σημάδια στα δόντια καθώς η συγκόλλησή τους γίνεται με ειδικές ρητίνες, δηλαδή τα υλικά με τα οποία γίνονται τα λευκά σφραγίσματα. Παρ’όλα αυτά, αν δεν τηρούνται οι οδηγίες καθαρισμού, υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν κηλίδες στο σημείο ανάμεσα στα σιδεράκια και τα ούλα, δηλαδή σε σημεία που δεν καθαρίζονται συστηματικά. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε σχολαστικά τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας φθοριούχο οδοντόπαστα και οδοντικό νήμα. Είναι επίσης σημαντικό να μην καταναλώνετε συχνά γλυκά, οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, ανθρακούχα ροφήματα, φρουτοχυμούς και γενικότερα ροφήματα με χαμηλό pH στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα λάιτ αναψυκτικά και τα ισοτονικά ροφήματα. Προτιμότερο είναι να καταναλώνετε τέτοιου είδους προϊόντα σποραδικά, πάντοτε μαζί με τα κύρια γεύματα και όχι ως ενδιάμεσα σνακ, καθώς και να πίνετε κυρίως νερό στη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.

Μπορεί να υποστούν βλάβη τα ούλα;

Όχι όταν ο ασθενής τηρεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής και φροντίδας των ορθοδοντικών μηχανισμών. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να παρατηρηθεί κάποιο παροδικό κοκκίνισμα και ίσως λίγο πρήξιμο των ούλων, αλλά θα υποχωρήσει όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία. Αν όμως ο ασθενής δεν καθαρίζει σωστά τα δόντια και τα σιδεράκια του, μπορεί να παρουσιάσει διόγκωση των ούλων, την γνωστή μας ουλίτιδα.

Θα αλλάξουν θέση τα δόντια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας θα σας ζητηθεί να χρησιμοποιείτε για αρκετό καιρό (συνήθως για αρκετά χρόνια) κάποια συσκευή σταθεροποίησης (retainers) που σκοπό έχει τη διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε αυτή τη συσκευή ακριβώς όπως συνέστησε ο ορθοδοντικός. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, μπορεί να υπάρξει κάποια μετακίνηση των δοντιών αλλά θα είναι μικρή. Πάντως πρέπει να ξέρετε ότι τα δόντια αλλάζουν θέση σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής εξελικτικής διαδικασίας του ανθρώπου.

Τι πιθανότητες υπάρχουν να αποτύχει η θεραπεία;

Μηδαμινές, αν γίνει σωστά. Το σωστό σχέδιο θεραπείας, οι άρτιοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί και η σωστή συνεργασία εξασφαλίζουν, με απόλυτη βιολογική διαδικασία ένα άριστο αποτέλεσμα. Η ορθοδοντική είναι ίσως η μόνη θεραπευτική οντότητα που χωρίς καθόλου φάρμακα μπορεί να χαρίσει ένα υπέροχο, υγιές χαμόγελο σε μικρούς και μεγάλους! 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος πνεύμονα: Σωτήριες έγκαιρη διάγνωση και χημειο-ανοσοθεραπεία πριν από την επέμβαση
Πόνος στη μέση και πρώτες βοήθειες: Τι κάνω;
Νέα δεδομένα στην προέλευση της ζωής; Τα μικροσκοπικά "όργανα" στα κύτταρα