Έρευνα σε 5.598 γυναίκες, ανακάλυψε ότι όσες κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα χρειάζονταν σχεδόν ένα μήνα παραπάνω να μείνουν έγκυες σε σχέση με όσες το κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ.

 Όσες κατανάλωναν τακτικά γρήγορο φαγητό ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να συλλάβουν εντός ενός έτους, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό Human Reproduction.

Σύμφωνα με ειδικούς, η καλή διατροφή ενισχύει τις πιθανότητες σύλληψης.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην έρευνα, όπως ότι βασιζόταν στο πώς θυμόνταν οι γυναίκες τι κατανάλωναν πριν την κύηση.

Γυναίκες στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Βρετανία ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή τους το μήνα πριν συλλάβουν το πρώτο τους παιδί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που έτρωγαν φρούτα λιγότερο από 1-3 φορές το μήνα ήθελαν μισό μήνα παραπάνω, κατά μέσον όρο, να συλλάβουν, σε σχέση με αυτές που έτρωγαν τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.

Υπολόγισαν επίσης ότι οι γυναίκες με τη χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων είχαν 12% κίνδυνο αποτυχίας στη σύλληψη εντός ενός έτους, έναντι 16% για όσες είχαν καταναλώσει τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

Αυτό σε σύγκριση με κίνδυνο 8% στην ομάδα συνολικά.

Ζευγάρια εξαιρέθηκαν από την ανάλυση, αν ο άντρας υποβαλλόταν σε αγωγή κατά της υπογονιμότητας.

Η καθηγήτρια Claire Roberts, του University of Adelaide, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η καλής ποιότητας διατροφή με φρούτα και ελάχιστη κατανάλωση fast food βελτιώνει την υπογονιμότητα και μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για τη σύλληψη.

Η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση με την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών και ψαριού.

Αν και η έρευνα ήταν μεγάλη, περιείχε περιορισμένο εύρος τροφών.

Επίσης δεν υπήρχαν πληροφορίες για τη διατροφή των πατεράδων και είναι πιθανό άλλοι άγνωστοι παράγοντες να επηρέασαν τα αποτελέσματα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι παρόλα αυτά, η έρευνα προστίθεται σε ενδείξεις ότι η διατροφή των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο