Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η βραδινή χρήση tablets μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην επιθυμητή ώρα που πάει κάποιος για ύπνο, να καταστείλει την έκκριση μελατονίνης και να επηρεάσει αρνητικά την εγρήγορση το επόμενο πρωί.

Εννέα υγιείς ενήλικες συμμετείχαν σε έρευνα που συνέκρινε 5 συνεχή βράδια απεριόριστης χρήσης tablets έναντι βραδιών κατά τα οποία διάβαζαν έντυπο υλικό.

Τα βράδια που χρησιμοποιούσαν tablets, η ώρα ύπνου των συμμετεχόντων ήταν κατά μέσον όρο μισή αργότερα και οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν καταστολή των επιπέδων μελατονίνης, καθυστερώντας την έναρξη της έκκρισης της ορμόνης και την ώρα του ύπνου.

Όταν χρησιμοποιούσαν τα tablets, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τους εαυτούς τους ως λιγότερο νυσταγμένους τα βράδια και λιγότερο σε εγρήγορση την πρώτη ώρα ξυπνήματος τα επόμενα πρωινά.

Η Dr. Jeanne Duffy, του Harvard Medical School,  δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν περισσότερες ενδείξεις ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές που εκλύουν φως έχουν βιολογικές επιδράσεις. Η χρήση τους το βράδυ μπορεί να αναβάλλει την απόφασή μας να πάμε για ύπνο και να μας κάνει να νυστάζουμε περισσότερο το επόμενο πρωί.

Πηγές:
Physiological Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία