Οχτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες πεθαίνουν άσκοπα κάθε χρόνο και η απώλεια κοστίζει 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις οικονομίες αυτών των χωρών, αναφέρει νέα έρευνα.

Αν ο ρυθμός θανάτων που μπορούν να προληφθούν συνεχίσει ανεξέλεγκτος, αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να χάσουν 11 τρισεκατομμύρια από το ΑΕΠ μέχρι το 2030.

Ο Dr. John Meara, δήλωσε ότι 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες σε ένα χρόνο για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι εντυπωσιακό νούμερο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν νόσους σε 130 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αντιμετωπίζονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Το οικονομικό κόστος θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιο φτωχές χώρες περισσότερο,  επιδεινώνοντας  τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλούσιων κρατών.

Ο Dr. Blake Alkire, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι εκτός από τις ανθρωπιστικές ανησυχίες, τα ευρήματα τονίζουν ότι η επέκταση της πρόσβασης στην περίθαλψη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι ανεπαρκής.

Ο Dr. Alexander Peters, τόνισε ότι η καλή περίθαλψη δεν θα πρέπει να είναι πολυτέλεια διαθέσιμη μόνο σε ανθρώπους που κατοικούν σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Health Affairs.

 

Πηγές:
Health Affairs.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους με σύνδρομο Down και εξελίσσεται ταχύτερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία