Ερευνητές ανέπτυξαν μικρή συσκευή που επικολλάται σε καρδιά που έχει υποστεί βλάβη και χορηγεί φάρμακο όπως χρειάζεται. 

Για να σταματήσει η βλάβη στο όργανο- όπου κάποιο αγγείο έχει μπλοκαριστεί μετά από μια καρδιακή προσβολή-ερευνητές κατασκεύασαν μία συσκευή, την Therepi, που περιέχει ρεζερβουάρ φαρμάκου.

Το ρεζερβουάρ της συσκευής μπορεί να εμφυτευτεί σε μια εγχείρηση και οι θεραπείες να εγχέονται από τον ασθενή ή από επαγγελματία.

Η ερευνήτρια Dr. Ellen Roche, του ΜΙΤ, δήλωσε ότι μετά από μια καρδιακή προσβολή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή για τη χορήγηση θεραπείας, ώστε να εμποδιστεί ο ασθενής να εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια. Αν ο ασθενής ήδη έχει κάποιου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή για τον περιορισμό της εξέλιξης.

Το Therepi χειρίζεται τοπικές μη παρεμβατικές θεραπείες όσο συχνά χρειάζεται.

Το ρεζερβουάρ που είναι φτιαγμένο από πολυμερές με βάση τη ζελατίνη έχει σχήμα ημισφαιρικό, με επίπεδο πάτο που επικολλάται στον ιστό που έχει βλάβη. Η ημιδιαπερατή μεμβράνη του πάτου μπορεί να προσαρμοστεί για να επιτρέπει περισσότερο φάρμακο ή μεγαλύτερα υλικά να περάσουν στον καρδιακό ιστό.

Το ρεζερβουάρ μπορεί να χορηγήσει θεραπείες με βλαστικά κύτταρα που προάγουν την ίαση στον καρδιακό ιστό που έχει υποστεί βλάβη.

Ερευνητές χορήγησαν πολλές δόσεις κυττάρων στην καρδιά με βλάβη, ποντικών, σε διάστημα 4 εβδομάδων και συνέκριναν λειτουργικές αλλαγές.

Οι καρδιές με πολλές δόσεις κυττάρων μέσω θεραπείας είχαν περισσότερη καρδιακή λειτουργία σε σύγκριση με αυτές που είχαν μια έγχυση ή καθόλου θεραπεία.

Η Claudia Varela, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι ομάδες που είχαν τη συσκευή είχαν ανακτήσει μέρος καρδιακής λειτουργίας.

Η συσκευή αποτελεί πλατφόρμα που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά συστήματα και διαφορετικές παθήσεις.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τελικά η συσκευή θα μπορεί να καθορίσει τις καλύτερες δόσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Biomedical Engineering.

Πηγές:
Nature Biomedical Engineering.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;