Οι ιοί θα μπορούσαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση νόσου του Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Εγκέφαλοι που επηρεάστηκαν από τη νόσο περιείχαν υψηλά επίπεδα 2 στελεχών του έρπητα, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο ιός 6 και 7 του έρπητα ανακαλύφτηκε σε εγκεφάλους που επηρεάστηκαν από τη νόσο, σε μέχρι διπλάσια επίπεδα σε σχέση με ανθρώπους χωρίς τη νόσο.

Λεπτομερής γενετική ανάλυση ανακάλυψε ότι ιοί έρπητα φαίνεται να αλληλεπιδρούν με ανθρώπινα γονίδια που προηγουμένως συνδέονταν με τη νόσο Alzheimer, δήλωσε ο Joel Dudley.

Ο Dudley, του Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι φαίνεται πως ο ιός δρα στα δίκτυα ή βιολογικές οδούς με πολλά γνωστά γονίδια Alzheimer.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η δραστηριότητα του ιού ενεργοποιεί ή καταστέλλει γονίδια που βρίσκονται  σε στενή επαφή με γνωστά γονίδια του Alzheimer.

Οι ιοί 6 και 7 του έρπητα είναι ευρέως παρόντες στους ανθρώπους αλλά λίγο έχουν κατανοηθεί.

Μολύνουν σχεδόν κάθε άνθρωπο, συνήθως στη βρεφική ηλικία.

Παραμένουν εν υπνώσει στον οργανισμό και μπορούν να επανεργοποιηθούν αργότερα. Τα στελέχη έχουν συνδεθεί με την εγκεφαλίτιδα και άλλες χρόνιες νόσους.

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν και συνέκριναν τα βιολογικά δίκτυα πίσω από τη νόσο Alzheimer, με βάση λεπτομερείς γενετικές αναλύσεις σε περισσότερα από 600 δείγματα εγκεφαλικού ιστού.

Ανακάλυψαν ότι η εξέλιξη της νόσου πιθανόν επηρεάζεται από πολύπλοκες σειρές αλληλεπιδράσεων μεταξύ γενετικής ανθρώπων και ιών.

Μοντέλα βοήθησαν να εξηγηθεί πώς τα γονίδια ιών δρουν στο πλαίσιο γονιδίων του ξενιστή. Ανακαλύφτηκε ότι η αλληλεπίδραση των παραπάνω περιέχει πολλά γνωστά γονίδια της νόσου Alzheimer.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν περαιτέρω γενετική ανάλυση σε ακόμα 800 δείγματα.

Σε αυτά τα δείγματα, οι επιστήμονες είδαν σταθερή αύξηση στους ιούς έρπητα 6A και  7 στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Alzheimer.

Ο Dudley δήλωσε ότι αυτό ανοίγει την πόρτα για να κοιτάξουμε για νέες θεραπείας που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο Alzheimer.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neuron.

Πηγές:
Neuron.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]