Αν κάποιος παραμένει πιστός σε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί ενδεχομένως να μείνει υγιής και να παρατείνει τη ζωή του, αναφέρει βρετανική έρευνα.

Ερευνητές επισκόπησαν 22 έρευνες από 9 χώρες με διαφορετική κουλτούρα και συστήματα υγείας.

Από αυτές, 18 κατέληξαν ότι το να παραμένει κάποιος στον ίδιο γιατρό διαχρονικά μειώνει σημαντικά τον πρόωρο θάνατο σε σχέση με το να αλλάζει γιατρούς.

Ο Dr. Denis Pereira Gray, του University of Exeter in England, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη συστηματική επισκόπηση για τη σχέση μεταξύ συνέχειας στην περίθαλψη, με τον ίδιο γιατρό, και των ποσοστών θνησιμότητας.

Η παρατήρηση αφορά και ειδικότητες όπως χειρουργούς και ψυχιάτρους.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι οι ασθενείς μιλούν πιο ελεύθερα στους γιατρούς που γνωρίζουν και οι γιατροί μπορούν να τους κατανοήσουν καλύτερα και να δώσουν εξατομικευμένες συμβουλές και αγωγή, καλύτερα.

Αν και η τεχνολογία έφερε πρόοδο στην περίθαλψη, η έρευνα δείχνει ότι ανθρώπινοι παράγοντες, όπως συνέχεια στην περίθαλψη, παραμένουν σημαντικοί και ζήτημα ζωής και θανάτου.

Το να γνωρίζει τον ασθενή του καλά, ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας, τον βοηθά να τον παραπέμψει στον ιδανικό γιατρό όταν χρειαστεί άλλη ειδικότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Πηγές:
BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας