Στο συμπέρασμα αυτό  κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι θέλησαν να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εργαλείων αυτών, η ανάπτυξη και συντήρηση των οποίων είναι ακριβή, κατά δήλωσή τους.

Απ’ αυτά μπορούν να διαφεύγουν του αποκλεισμού ορισμένα απαγορευμένα site, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης νέων τρόπων για κοινή χρήση περιεχομένου.

Η έρευνα που χρησιμοποίησε στοιχεία από μια μελέτη μεγάλης κλίμακας, αφορούσε σε παιδιά και γονείς/φροντιστές στην Ευρώπη, και συνέκρινε αυτοαναφερόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν τα παιδιά είχαν δει πορνό online στο σπίτι τους, παρά τη χρήση εργαλείων φιλτραρίσματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα φίλτρα του διαδικτύου είναι αναποτελεσματικά και άνευ σημασίας για το αν ένας νεαρός έχει δει πορνογραφικό υλικό. Στο 99,5 τοις εκατό και πλέον των εφήβων η επίσκεψη ή όχι σε ιστοσελίδα με πορνό δεν εξαρτιόταν από παράγοντες χρήσης της τεχνολογίας φιλτραρίσματος του Internet από τον φροντιστή.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν επίσης να μάθουν σε πόσα νοικοκυριά ήταν απαραίτητη η χρήση τεχνολογιών φιλτραρίσματος για να εμποδίσουν έναν έφηβο να δει online πορνό. Όπως δήλωσαν τα ευρήματα από την προκαταρκτική μελέτη έδειξαν ότι 17 έως 77 νοικοκυριά θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία φιλτραρίσματος για να αποτρέψουν την πρόσβαση ενός νέου ατόμου σε ιστοτόπους σεξουαλικού περιεχόμενου. Τα ίδια αποτελέσματα είχαν και από την ανασκόπηση των στοιχείων της μελέτης.

Από τα ευρήματα αυτά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ το φιλτράρισμα του διαδικτύου φαίνεται να είναι μια καλή λύση, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν το ίδιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα αυτών των εργαλείων γονικού ελέγχου. Οι δε γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν έχοντας τοποθετήσει τέτοια συστήματα φιλτραρίσματος για την προστασία των παιδιών τους.