Η ανάλυση δύο κλινικών μελετών στη Diabetologia κατέδειξε ότι τα παιδιά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα σε σχέση με τα άλλα παιδιά.

Το γεγονός ότι τα παιδιά ασθενών με διαβήτη είναι επιρρεπή σε προβλήματα βάρους έχει ήδη παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες. Μια ανάλυση των κλινικών μελετών TEENDIAB και BABYDIAB / BABYDIET, που συνοδεύουν 2.779 παιδιά διαβητικών τύπου 1 γυναικών από τη γέννησή τους, θέτει τώρα την εν λόγω παρατήρηση σε μια σταθερή βάση δεδομένων.

Η ομάδα με επικεφαλής την Anette-Gabriele Ziegler από το Ινστιτούτο για την έρευνα του διαβήτη στο Κέντρο Helmholtz του Μονάχου υπολογίζει έναν δείκτη πιθανότητας 2,40, ο οποίος είναι στατιστικά σημαντικός με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 1,41 έως 4,06.

Τα παιδιά των διαβητικών γυναικών είχαν επίσης σημαντικά αυξημένη περιφέρεια μέσης και υψηλότερες συγκεντρώσεις σακχάρου και ινσουλίνη στο αίμα.

Ο συνδυασμός αυξημένου σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης υποδεικνύει αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιο μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει συνεπώς ο κίνδυνος τα παιδιά των διαβητικών να αναπτύξουν αργότερα διαβήτη αν και με διαφορετική μορφή.

Πηγές:
Diabetologia

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν