Ενημέρωση για την ασφαλή διαχείριση τροφίμων και ενδεδειγμένα τρόφιμα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης 

Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση επιπλέον ποσότητας τροφίμων προτείνεται η συλλογή και διανομή τροφίμων μακράς διαρκείας, αντί «ευπαθώνευαλλοίωτων τροφίμων» που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη και τροφίμων που χρειάζονται επεξεργασία.

Ενδεδειγμένα Τρόφιμα:

  • Αποξηραμένα φρούτα: π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, σύκα.
  • Λαχανικά σε κονσέρβα: καλαμπόκι, μανιτάρια, πιπεριές, αρακάς, αγκινάρες.
  • Παξιμάδια, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, βρώμη.
  • Συμπυκνωμένο γάλα (όχι σακχαρούχο).
  • Συσκευασμένες κονσέρβες: τόνο σε λάδι, σαρδέλα, αντζούγια, χταπόδι, κρέας (χοιρινό ή βοδινό), γαύρος, σολομός, γαρίδες, κεφτεδάκια, κοτόπουλο, βρασμένο χοιρινό.
  • Όσπρια σε κονσέρβα: φακές, φασόλια, φασόλια γίγαντες, φασόλια μαυρομάτικα, ρεβίθια.
  • Ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί (αμύγδαλα-καρύδια-φουντούκια), ταχίνι.
  • Άλλα τρόφιμα: κακάο, καφές, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τσάι, μέλι, κράκερ, μπισκότα ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών, ξύδι.

Χρήσιμες συμβουλές: 

Για τη σωστή συντήρηση και διαχείριση των τροφίμων μακράς διαρκείας, προτείνεται η ορθή ταξινόμησή τους ανά είδος/ομάδα τροφίμων. Για παράδειγμα, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους τοποθετούνται σε διαφορετικό σημείο από τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι χώροι συγκέντρωσης τροφίμων θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από υγρασία και δυσάρεστες οσμές. Θα πρέπει να μην είναι κοντά σε σημεία συσσώρευσης απορριμμάτων/αποβλήτων, και να μην υπάρχουν έντομα και ζωύφια. 

Προσοχή απαιτείται και στις κονσέρβες κάθε τύπου (π.χ. κονσέρβες λαχανικών, κονσέρβες ψαριών, κομπόστες φρούτων), αν και αποτελούν τα πλέον «μη ευπαθή-μη ευαλλοίωτα» τρόφιμα. Συγκεκριμένα:  Εάν ανοιχτεί μία κονσέρβα και το περιεχόμενό της δεν καταναλωθεί ολόκληρο, δεν ισχύει πλέον η αναγραφόμενη επί της συσκευασίας ημερομηνία λήξης. Η ποσότητα που περισσεύει θα πρέπει να μπει στο ψυγείο, το πολύ για 2-3 ημέρες. 

Εάν η αρχική συσκευασία της κονσέρβας έχει χτυπήματα, διόγκωση ή οποιουδήποτε άλλου τύπου ορατό ελάττωμα, δεν θα πρέπει να καταναλωθεί το τρόφιμο, λόγω πιθανής αλλοίωσης.

Mεγάλη προσοχή απαιτείται και στην ποιότητα του νερού που καταναλώνεται. Μέχρις ότου πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένος έλεγχος για αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης, τόσο η κατανάλωση του νερού όσο και η χρήση του για τα τρόφιμα (π.χ. πλύσιμο) θα πρέπει να γίνεται με ποσότητες εμφιαλωμένου νερού. Τα μπουκάλια νερού δεν θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται/ επαναγεμίζονται με νερό της περιοχής, εφόσον δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την αποκατάσταση του δικτύου. Επίσης, θα πρέπει να φυλάσσονται σε κατάλληλο χώρο και να μην είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες. 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και την παροχή συμβουλών σε σχέση με τα παραπάνω θέματα και άλλα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας το Ινστιτούτο Prolepsis και σύσσωμο το προσωπικό του παραμένει στη διάθεση όλων των φορέων, που στηρίζουν τους πληγέντες αυτές τις δύσκολες ώρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Γιαννάκος: Ατυχής η δήλωση Καλλιάνου για το προσωπικό του νοσοκομείου "Αττικόν"
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη