Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Radiology, περιέλαβε 49 γυναίκες και 49 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές ηλικίας 18 έως 50 ετών. Ο αριθμός των κεφαλιών που αναφέρθηκε για το προηγούμενο της μελέτης έτος ήταν παρόμοιος (κατά μέσο όρο 487 κεφαλιές για τους άνδρες και 469 για τις γυναίκες).

Οι ερευνητές μέτρησαν τις αντικειμενικές αλλαγές που συντελέστηκαν στον εγκεφαλικό ιστό και όχι τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα, δεδομένου ότι ήταν ήδη γνωστό ότι η απόδοση των γυναικών μετά από τραυματισμό στο κεφάλι είναι χειρότερη από των ανδρών, αλλά σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες αναφέρουν συχνότερα τα συμπτώματα που βιώνουν.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Michael Lipton, καθηγητής Ακτινολογίας και καθηγητής Ψυχιατρικής & Επιστημών Συμπεριφοράς στο Albert Einstein College of Medicine και ιατρός διευθυντής υπηρεσιών MRI στο Montefiore Medical Center της Νέας Υόρκης, οι γυναίκες πράγματι είναι πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό τραύμα από το χτύπημα της μπάλας με το κεφάλι.

Εξετάσεις αποκάλυψαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου με κατεστραμμένη λευκή ουσία ήταν πέντε φορές μεγαλύτερες στις γυναίκες συγκριτικά με αυτές των ανδρών. Οι επιπτώσεις αυτού δεν ήταν αξιοσημείωτες, δηλαδή δεν παρουσίασαν έκπτωση της ικανότητας σκέψης, ωστόσο τα ευρήματα ανησυχούν τους ερευνητές.

"Σε διάφορους εγκεφαλικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας, αναπτύσσεται υποκλινική παθολογία προτού μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την εγκεφαλική βλάβη που επηρεάζει τη λειτουργία", εξήγησε ο Dr. Lipton και πρόσθεσε ότι είναι προτιμότερο να εντοπιστούν οι παράγοντες κινδύνου προτού εμφανιστεί σοβαρή δυσλειτουργία, ώστε οι άνθρωποι να δρουν και να αποτρέπουν περαιτέρω βλάβες.

Ενδεχομένως, λοιπόν, να απαιτούνται συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία των περίπου 30 εκατομμυρίων γυναικών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο παγκοσμίως, ή ακόμα και να απαγορευτούν γενικά οι κεφαλιές στο άθλημα, δεδομένων των αποτελεσμάτων άλλων μελετών που υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές χτυπούν τη μπάλα με το κεφάλι τους σε κάποιο βαθμό.

Παρότι οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν τους ακριβείς λόγους της διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών, υποθέτουν ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία των γυναικών οφείλεται στις διαφορές στην αντοχή του αυχένα, στις γυναικείες ορμόνες ή σε γενετικούς λόγους.

 

Πηγές:
Radiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο