Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, εξέτασε τις επιπτώσεις των χαμηλών επιπέδων ρύπανσης στην ανατομία της καρδιάς και διαπίστωσε ότι η ζωή δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο Steffen Petersen, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και επικεφαλής της μελέτης, τα χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην καρδιά που είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ Nay Aung και οι συνάδελφοί του εξέτασαν στοιχεία περισσοτέρων των 3.900 υγιών ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν εθελοντικά πληροφορίες σχετικά με την υγεία τους, την περιοχή όπου διέμεναν και τον τρόπο ζωής τους, και επέτρεψαν στους ερευνητές να κάνουν μετρήσεις του μεγέθους, του βάρους και της λειτουργίας της καρδιάς τους μετά τη διεξαγωγή μαγνητικής τομογραφίας.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ διαβίωσης δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και ως εκ τούτου έκθεσης σε διοξείδιο του αζώτου (NO2) και ανάπτυξης διευρυμένων κοιλιών της καρδιάς. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διεύρυνση των κοιλιών αυτού του τύπου παρατηρείται συχνά στα αρχικά στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιπλέον, ο Δρ Aung και η ομάδα βρήκαν ότι υπάρχει σχέση δόσης-αντίδρασης μεταξύ της έκθεσης στη ρύπανση και των αλλαγών στην ανατομία της καρδιάς. Ο Δρ Aung σχολίασε τα ευρήματα, λέγοντας: «Αν και η μελέτη μας ήταν παρατηρητική και δεν έδειξε ακόμα αιτιώδη σύνδεση, παρατηρήσαμε σημαντικές αλλαγές στην καρδιά, ακόμη και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση». Πρόσθεσε δε, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα πρέπει να θεωρείται ως ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο