Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον συμβολικό αγώνα δρόμου και περίπατο  Greece Race for the Cure® στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» με την έγκριση της Οργάνωσης Susan G. Komen for the Cure® διοργανώνει από το 2009 το συμβολικό αυτό αγώνα, που φέτος πραγματοποιείται για 10η χρονιά.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Κάθε χρόνο πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο μαστού. Περισσότερες από 465.000 γυναίκες παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από την ασθένεια. Υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Επίσης, μία στις 11 Ευρωπαίες θα νοσήσει με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα, η συχνότητα του καρκίνου του μαστού υπολογίζεται σε 6.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.  
Κάθε 2,5 ώρες γίνεται μια νέα διάγνωση, ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού. 

Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να προληφθεί;

Δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδιστεί η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν, ωστόσο, πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση.

Η τροποποίηση του τρόπου ζωής (πχ υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και αποφυγή της παχυσαρκίας, τεκνοποίηση σε νέα ηλικία, αποφυγή της έκθεσης σε άσκοπη ακτινοβολία, αποφυγή της χρήσης ορμονών κτλ) μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η τήρηση κανόνων προληπτικού ελέγχου με τακτική κλινική εξέταση των μαστών από ειδικό γιατρό και ετήσια μαστογραφία μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση ενός πρώιμου, μικρού μεγέθους καρκίνου ή ακόμα και προκαρκινικών αλλοιώσεων που φαίνονται μόνο στη μαστογραφία. Οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με εξαιρετική επιτυχία.

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, εάν  διαγνωστεί έγκαιρα, τότε υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και καλύτερη πρόγνωση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"