Νέα έρευνα έδειξε ότι για την πλειοψηφία των ανθρώπων η κατανάλωση νατρίου δεν αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία, με εξαίρεση όσους καταναλώνουν περισσότερα από 5 γρ. την ημέρα-ισοδύναμο με 2,5 κουταλάκια αλατιού.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου στο The Lancet, έγινε από το McMaster University και συνεργάτες από 21 χώρες.

Η έρευνα περιέλαβε 94.000 ανθρώπους 35 έως 70 ετών, για 8 χρόνια κατά μέσον όρο, σε πληθυσμούς 18 χωρών, και ανακάλυψε ότι υπάρχει σχέση με καρδιαγγειακές νόσους και εγκεφαλικό επεισόδιο μόνο όπου η μέση πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από 5 γρ. νατρίου την ημέρα.

Ο Andrew Mente, πρόσθεσε ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι όλα τα σημαντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, περιλαμβανομένου του θανάτου, μειώθηκαν σε πληθυσμούς και χώρες όπου υπάρχει αυξημένη ποσότητα καλίου, που περιέχεται σε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά.

Ο Martin  O'Donnell δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι άνθρωποι με μέτρια ή μέση κατανάλωση νατρίου πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση για την πρόληψη καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή