Ενώ οι νέοι αποτελούν το 26% των ανθρώπων σε αναπτυσσόμενες χώρες, η υγεία τους έλαβε μόλις το 1,6% της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία, μεταξύ 2003 και 2016, έδειξε η έρευνα.

Πολύ μικρό μέρος αυτών των χρημάτων κατευθύνθηκε σε σοβαρά προβλήματα εφήβων, όπως αναιμία, κατάθλιψη και τραυματισμούς, σύμφωνα με την έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες του Harvard Medical School.

Ενώ το ποσοστό της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας για τα προβλήματα των εφήβων ανέβηκε από το 1,3% στο 2,2% μεταξύ 2003 και 2016, η υγεία των εφήβων δεν λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα καθόρισε ως εφηβεία τις ηλικίες 10 – 24 ετών. Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε 132 αναπτυσσόμενες χώρες ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο ερευνητής George Patton, θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα χορηγιών απέτυχε να ανταποκριθεί στο ρυθμό της αλλαγής δημογραφικών δεδομένων και αναγκών υγείας.

Η Chunling Lu, του Harvard, σημείωσε ότι η εφηβεία είναι περίοδος ταχείας σωματικής, νοητικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, που καθορίζει την υγεία για προσεχείς δεκαετίες.

Η Lu δήλωσε ότι αν λάβουμε υπόψη πόσο σημαντικοί είναι οι νέοι για τη μελλοντική ευεξία και οικονομική ανάπτυξη χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι χορηγοί πρέπει να αναλογιστούν ξανά τα επίπεδα και τις τάσεις των επενδύσεων που κάνουν.

Η μεγαλύτερη ποσότητα χρηματοδότησης για την υγεία των εφήβων ήταν για το HIV/AIDS, τη βία, τη διάρροια και την φυματίωση. Όλα, μεταξύ κυρίων αιτιών νόσου και αναπηρίας μεταξύ των εφήβων. Ωστόσο, οι χορηγοί αγνοούν σε μεγάλο βαθμό άλλα σημαντικά θέματα υγείας, όπως αναιμία, τραυματισμούς σε αυτοκινητιστικά και κατάθλιψη.

Η Lu δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως μετάγγιση χρηματοδότησης.

Η έρευνα δείχνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερος καταμερισμός χρηματοδοτήσεων για την υγεία των εφήβων γενικά και καλύτερη στόχευση προς τις κύριες αιτίες βάρους των νόσων μεταξύ των εφήβων. Είναι μια επένδυση που αξίζει, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο