Η κατανάλωση λίγων φραουλών την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει την επίδραση της φλεγμονής στο παχύ έντερο, περιλαμβανομένης της έντονης διάρροιας και της κούρασης, σύμφωνα με έρευνα σε ποντικούς.

Ερευνητές του University of Massachusetts Amherst, εξέτασαν τρόπους εξουδετέρωσης της φτωχής διατροφής και της έλλειψης άσκησης για την προαγωγή της υγείας του εντέρου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 256th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society στη Βοστόνη.

Ο  Dr. Hang Xiao, δήλωσε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες πολλών ανθρώπων στις ΗΠΑ μπορεί ενδεχομένως να προάγουν τη φλεγμονή του παχέος εντέρου και να αυξάνουν τον κίνδυνο συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Η ομάδα του UMass Amherst εξέτασε ωμές φράουλες.

Μελέτες έγιναν με υγιείς ποντικούς που ακολούθησαν τακτική δίαιτα και 3 ομάδες ποντικών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που κατανάλωσαν είτε τακτική δίαιτα, είτε 2,5% σκόνη φράουλας είτε 5% σκόνη ολόκληρης φράουλας.

Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ολόκληρων φραουλών σε δόση ισοδύναμη με τρία τέταρτα φλιτζανιού φράουλες την ημέρα στους ανθρώπους, κατέστειλε σημαντικά την απώλεια βάρους και την αιματηρή διάρροια σε ποντικούς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον, η αγωγή με φράουλες μείωσε τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον ιστό του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης αναστροφή της ανθυγιεινής σύνθεσης μικροβιώματος σε ποντίκια με την πάθηση.

Διαπίστωσαν ότι οι φράουλες θα μπορούσαν να επηρεάζουν μη φυσιολογικές μεταβολικές οδούς σε άρρωστους ποντικούς. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή του παχέος εντέρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management