Παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν καρκίνο είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται στο σχολείο και να έχουν χαμηλότερο εισόδημα ως ενήλικες, αναφέρει νέα έρευνα από τη Δανία.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Δανία από το 1978 μέχρι το1999. Πριν την ηλικία των 18, περίπου 1 στους 20 είχε γονέα που διαγνώστηκε  με καρκίνο.

Μέχρι την ηλικία των 15, αυτά τα παιδιά είχαν χαμηλότερο μέσο όρο στους βαθμούς στο σχολείο σε σχέση με τους συμμαθητές τους.

Ο καρκίνος του γονέως συνδέθηκε και με χαμηλότερες εκπαιδευτικές επιδόσεις στα παιδιά, ιδιαίτερα αν καρκίνο είχε ο πατέρας.

Ο κίνδυνος ήταν 1,5 φορές μεγαλύτερος αν η πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης ενός γονέως ήταν μικρή και 1,6 φορές μεγαλύτερη αν ο γονέας είχε πεθάνει.

Μέχρι την ηλικία των 30, ενήλικες που σαν παιδιά είχαν την εμπειρία γονέως με καρκίνο ήταν πιο πιθανό να κερδίζουν λιγότερα χρήματα από άλλους, ιδιαίτερα αν ο γονέας είχε χαμηλότερες πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης.

Παιδιά που ήταν κάτω των 5 ετών όταν ο πατέρας διαγνώστηκε με καρκίνο, φάνηκε να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα. Αυτό υποδεικνύει ότι η επίδραση του καρκίνου του γονέως νωρίς στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι διαρκείας.

Η Anne Cathrine Joergensen, του University of Copenhagen, σημείωσε ότι ο καρκίνος σε έναν γονέα, αν βιωθεί στην παιδική ηλικία από κάποιον θα μπορούσε να είναι παράγοντας στρες στην αρχή της ζωής, που ενδεχομένως αυξάνει την ευαισθησία στην υγεία σε κατοπινές εκθέσεις, εκτείνοντας τον κίνδυνο κατοπινού κοινωνικού μειονεκτήματος και φτωχής υγείας στην ενήλικο ζωή.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα