Έρευνα ανακάλυψε ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Αν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ατμίζουν καθημερινά, σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα ανάλυση έρευνας.

Επιπλέον, η διπλή χρήση- ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου- φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από τη χρήση κάποιου από τα 2 προϊόντα μόνο.

Αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής κατά 4,6 φορές, σύμφωνα με ερευνητές University of California San Francisco, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο American Journal of Preventive Medicine.

Η έρευνα ήταν η πρώτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και καρδιακής προσβολής.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, μειώνεται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος ή την αποχή από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο Dr. Stanton Glantz, δήλωσε ότι πολλοί ενήλικες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο εξακολουθούν να καπνίζουν τσιγάρα. Ενώ άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο για την υγεία τους, ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής από το ηλεκτρόνιο τσιγάρο προστίθεται στον κίνδυνο από το κανονικό τσιγάρο.

Ερευνητές ανέλυσαν αρχεία 69,452 καπνιστών 18 ετών και άνω που συμμετείχαν στην National Health Interview Survey το 2014 και 2016. Tις έρευνες πραγματοποιεί το U.S. Census Bureau.

Από τους  9.352 πρώην και νυν καπνιστές ηλεκτρονικών τσιγάρων, ποσοστό 3.6 υπέστη καρδιακή προσβολή κάποια στιγμή.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (6.1%) ήταν μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο καθημερινά.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η καρδιακή τους προσβολή συνέβη πριν γίνουν διαθέσιμα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ, περίπου το 2009.

Ένα τέταρτο των 2.259 ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν πρώην καπνιστές κανονικού τσιγάρου και περίπου το 66% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου επίσης κάπνιζε και κανονικά τσιγάρα.

Οι συνολικές πιθανότητες καρδιακής προβολής ήταν περίπου ίδιες για όσους συνέχισαν να καπνίζουν τσιγάρα καθημερινά και σε όσους άλλαξαν, σε καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις