Έρευνα από τη Σουηδία έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σημαντικού καρδιαγγειακού προβλήματος διπλασιάζεται στους μεσήλικες άντρες που κοιμούνται 5 ώρες ή λιγότερο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης σημαντικού καρδιαγγειακού προβλήματος διπλασιάζεται στους μεσήλικες άντρες που κοιμούνται 5 ώρες ή λιγότερο, έδειξε έρευνα από τη Σουηδία.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η χαμηλή φυσική δραστηριότητα και η φτωχή ποιότητα ύπνου ήταν πιο συνήθη στους άντρες που κοιμόνταν 5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με αυτούς που κοιμόνταν 7-8 ώρες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Society of Cardiology στο Μόναχο.

Η Moa Bengtsson, του University of Gothenburg, δήλωσε ότι για ανθρώπους με πολυάσχολη ζωή, ο ύπνος μπορεί να μοιάζει χάσιμο χρόνου, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι ο βραχύς ύπνος μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα εξέτασε 798 άντρες από το 1993. Παρακολουθήθηκαν για 21 χρόνια και χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια ύπνου: 5 ώρες ή λιγότερες, 6 ώρες, 7-8 και περισσότερες από 8.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες που κοιμόνταν 5 ή λιγότερες ώρες κάθε νύχτα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν σημαντικό καρδιαγγειακό γεγονός μέχρι την ηλικία των 71 ετών.

Ήταν ο ίδιος κίνδυνος αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο στην έναρξη της έρευνας-όπως παχυσαρκία, διαβήτη και κάπνισμα.

Η Bengtsson δήλωσε ότι πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και με βάση τα ευρήματα δεν μπορούμε να καταλήξουμε ότι ο βραχύς ύπνος προκαλεί καρδιαγγειακή νόσο ή να πούμε με σιγουριά ότι αν κάποιος κοιμάται περισσότερο θα μειώσει τον κίνδυνο.

Ωστόσο το εύρημα υποδεικνύει ότι ο ύπνος είναι σημαντικός.

Έρευνα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε έρευνα από το Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο για την επίδραση της διάρκειας ύπνου στην καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές έκαναν μετα-ανάλυση 11 ερευνών που είχαν δημοσιευτεί τα τελευταία 5 χρόνια, που περιέλαβαν 1 εκατομμύριο ενηλίκους που δεν είχαν γνωστή καρδιαγγειακή νόσο και ανακάλυψαν ότι ο πολύς ύπνος μπορεί ενδεχομένως να είναι ακόμα χειρότερος από τον πολύ λίγο ύπνο.

Άνθρωποι που κοιμόνταν περισσότερες από 8 ώρες είχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο ή καρδιαγγειακή νόσο έναντι όσων κοιμόνταν 6-8 ώρες. Σε όσους κοιμόνταν λιγότερες από 6 ώρες ο κίνδυνος ήταν 11%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας