Με την καλή αίσθηση όσφρησης που έχουν σκύλοι, μπορούν να μυρίσουν την ελονοσία σε ανθρώπους, αναφέρει νέα έρευνα.

Αν επιβεβαιωθεί από νέες έρευνες, οι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για έγκαιρο εντοπισμό της ελονοσίας, οταν η αγωγή είναι πιο αποτελεσματική.

Η έρευνα περιέλαβε 2 σκύλους - Labrador retriever και Labrador-Golden retriever – που εκπαιδεύτηκαν να εντοπίσουν τη νόσο μέσω της μυρωδιάς. Από τότε προστέθηκε στην ομάδα τρίτος σκύλος- ένας Springer Spaniel.

Οι σκύλοι μύρισαν κάλτσες νάιλον που φορέθηκαν από 30 παιδιά με ελονοσία και 145 παιδιά που δεν είχαν το περαστικό. Τα παιδιά. ηλικίας 5 έως 14, ήταν από τη Γκάμπια.

Οι σκύλοι εντόπισαν σωστά το 70% των παιδιών με ελονοσία και το 90% όσων δεν είχαν επηρεαστεί, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο συνέδριο American Society of Tropical Medicine and Hygiene, στη Νέα Ορλεάνη.

Ο Steve Lindsay, καθηγητής στο Durham University, της Βρετανίας, δήλωσε ότι ενώ τα ευρήματα είναι σε αρχικό στάδιο, έδειξαν βασικά ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν ώστε να εντοπίζουν ανθρώπους μολυσμένους με ελονοσία μέσω της μυρωδιάς, με αξιόπιστο βαθμό ακρίβειας.

Η μέθοδος θα μπορούσε να αποτελέσει μη παρεμβατικό τρόπο παρακολούθησης για τη νόσο σε λιμάνια εισόδου.

Θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της εξάπλωσης της ελονοσίας σε χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ελεύθερες από ελονοσία και να εξασφαλίσει ότι άνθρωποι-πολλοί εκ των οποίων δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν- λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο.

Το 2016, υπήρχαν 216 εκατομμύρια περιστατικά ελονοσίας παγκοσμίως -αύξηση 5 εκατομμυρίων έναντι του προηγούμενου έτους.

Υπήρχαν περίπου 445.000 θάνατοι από ελονοσία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ερευνητής James Logan, του London School of Hygiene & Tropical Medicine's, πρόσθεσε ότι η πρόοδός μας στον έλεγχο της ελονοσίας έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια, επομένως χρειάζονται απελπισμένα καινοτόμα νέα εργαλεία για να βοηθήσουμε στη μάχη κατά της ελονοσίας.

Δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σκύλοι που μυρίζουν θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό μέσο διάγνωσης ανθρώπων που δεν έχουν συμπτώματα αλλά είναι μολυσματικοί, πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες