Ερευνητές έδειξαν ότι ουσίες που βρίσκονται στο κακάο μπορούν να βοηθήσουν στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και αυξάνοντας την ευλυγισία των αγγείων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αυτές οι ουσίες, φλαβανόλες και προκυανιδίνες, δρουν και μαζί και χωριστά. Βρίσκονται επίσης σε μήλα, σταφύλια, μούρα, δημητριακά και όσπρια.

Σε μικρή έρευνα, διεθνής ομάδα ερευνητών χώρισε 45 υγιείς άντρες σε 3 ομάδες.

Μια φορά την ημέρα για ένα μήνα, η πρώτη ομάδα λάμβανε εκχύλισμα κακάο με 130 mg φλαβανόλης και 560 mg προκυανιδινών. Η δεύτερη ομάδα εκχύλισμα κακάο με 20 mg φλαβανόλης και 540 mg προκυανιδινών και η τρίτη ομάδα έλαβε placebo που δεν περιείχε τίποτα από τα παραπάνω.

Συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα ήταν οι μόνοι που είχαν βραχυπρόθεσμα οφέλη, όπως βελτιωμένη διαστολή αγγείων και μακροπρόθεσμα οφέλη όπως χαμηλότερη πίεση και πάχυνση των αρτηριών. Οι συμμετέχοντες στις ομάδες 1 και 2 –που λάμβαναν προκυανιδίνες- είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο τέλος της έρευνας, στην οποία έλαβαν μέρος ερευνητές από την Marsi Inc.

 

Πηγές:
The American Journal of Clinical Nutrition

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;