Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση καφέ-περιλαμβανομένης προστατευτικής επίδρασης στην υγεία του εγκεφάλου.

Τώρα, ερευνητές στο Krembil Brain Institute στο Τορόντο, εντόπισαν τρόπους που ο καφές υποστηρίζει τις νοητικές λειτουργίες και βοηθά στην πρόληψη της νοητικής εξασθένησης.

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, κλειδί στην προστατευτική επίδραση του καφέ στον εγκέφαλο δεν είναι η καφεΐνη αλλά ορισμένες ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος των κόκκων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση καφέ με διαφόρων βαθμών καβούρδισμα, με ή χωρίς καφεΐνη.

Ανακάλυψαν ότι ουσίες που δημιουργούνται όταν καβουρδίζονται οι κόκκοι βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης τοξικών πρωτεϊνών όπως Ταυ και βήτα αμυλοειδών στον εγκέφαλο-προάγγελο νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως του Alzheimer  και του Parkinson.

Μακρύτερος χρόνος καβουρδίσματος οδηγεί τους κόκκους καφέ να παράγουν περισσότερες phenylindanes, υποδεικνύοντα ότι το σκούρο επίπεδο καβουρδίσματος έχει την ισχυρότερη προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο καφές δεν είναι θεραπεία για τις νευροεκφυλιστικές νόσους.

Πηγές: Frontiers in Neuroscience