Η απώλεια βάρους θα ήταν πιο εύκολη αν μπορούσαμε να ξέρουμε την καλύτερη ώρα της ημέρας για να ασκηθούμε ώστε να κάψουμε τις περισσότερες θερμίδες, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Νέα έρευνα, βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς θα μπορούσε να δουλεύει.

Μικρή προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current biology,  αναφέρει ότι ο μεταβολισμός σε χαλάρωση αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας στην  κορυφή το απόγευμα και το βράδυ και υποχωρώντας αργά τη νύχτα. Τα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη, επειδή έδειξαν ότι η ώρα παίζει ρόλο όταν μετρούμε το μεταβολισμό σε χαλάρωση.

Τα ευρήματα της μελέτης με επικεφαλής τη Jeanne Duffy, του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη δεν δείχνουν απαραίτητα αν η απώλεια βάρους είναι πιο εύκολη ορισμένες στιγμές της ημέρας, επειδή η ομάδα μελέτησε την ενέργεια σε χαλάρωση που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για βασικές λειτουργίες, όπως αναπνοή και πετάρισμα βλεφάρων και όχι την ενέργεια στην ποδηλασία ή στο τρέξιμο.

Αν και τα αποτελέσματα δεν θα βοηθήσουν κάποιον να μεγιστοποιήσει τις προσπάθειας απώλεια βάρους (ακόμα), το μήνυμα μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμο για ανθρώπους που εργάζονται με βάρδιες ή έχουν ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου.

Στην έρευνα, δόθηκε σε 10 ανθρώπους φυσιολογικό 24ωρο πρόγραμμα ύπνου ή ακατάστατο πρόγραμμα, για 3 εβδομάδες.

Το πρόγραμμα του δεύτερου γκρουπ αυξήθηκε κατά 4 ώρες κάθε νύχτα, έτσι ώστε εντός μιας εβδομάδας ήταν σαν να ταξίδευαν γύρω από την υδρόγειο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνα σε δωμάτιο χωρίς παράθυρα, ρολόγια, τηλέφωνα ή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ο κιρκαδιανός ρυθμός των ανθρώπων έχει εξελιχθεί σύμφωνα  με τον 24ωρο κύκλο της γης και έχει δυσκολία να προσαρμοστεί σε βραχύτερους ή μακρύτερους ρυθμούς.

Ερευνητές διαπίστωσαν  ότι σε χαλάρωση το σώμα καίει περίπου 10% (130 θερμίδες) περισσότερο, αργά το απόγευμα παρά τη νύχτα.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να παίζει ρόλο σε όσους διαταράσσουν χρονίως τον κιρκαδιανό ρυθμό τους- όπως όσοι δουλεύουν με βάρδιες ή ταξιδεύουν συχνά σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Το πιο σημαντικό μήνυμα από την έρευνα είναι να κρατάτε σταθερό πρόγραμμα ύπνου και διατροφής από μέρα σε μέρα, για να μπορεί να διατηρεί σε συγχρονισμό το βιολογικό ρολόι τον μεταβολισμό.

Το σημαντικό είναι να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνούμε σχεδόν την ίδια ώρα της ημέρας, δήλωσε η ερευνήτρια και να τρώμε, ιδιαίτερα το πρωινό, την ίδια ώρα καθημερινά.

Η κατανάλωση γευμάτων όταν ο οργανισμός δεν έχει τη βέλτιστη προετοιμασία να το κάνει, μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού και στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται.

Αν κάποιος έχει πολύ ακατάστατο πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Πηγές:
Current biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης