Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια υγεία, αναφέρει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Ως αποτέλεσμα της μόλυνσης  από ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, κάθε χρόνο πεθαίνουν 700. 000 άνθρωποι παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 33. 000 ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ετήσιο κόστος των δαπανών υγείας μόνο για την Ευρώπη φθάνει στο 1 δισ. ευρώ. 

Πολλά από τα ίδια μικρόβια  (π.χ. βακτήρια, ιοί, μύκητες, παράσιτα) επηρεάζουν ζώα και ανθρώπους μέσω του περιβάλλοντος, ενώ το 60% όλων των ανθρώπινων ασθενειών προέρχεται από τα ζώα. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα μικρόβια αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα που χορηγούνται στα ζώα, μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τον άνθρωπο, καθιστώντας δύσκολη τη θεραπεία ασθενειών και λοιμώξεων.

''Η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι εξίσου υπεύθυνη για τη σωστή χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών αλλά και για την αποφυγή της απειλής της μικροβιακής αντοχής", δήλωσε η Δρ Zsuzsanna Jakab, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη.  Η προσέγγιση "Μια Υγεία"  που συγκεντρώνει όλους τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των τροφίμων και του περιβάλλοντος ως μία δύναμη  είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν τα αντιβιοτικά. Καλώ λοιπόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δέσμευση σε αυτή την προσέγγιση " ανέφερε η Δρ Zsuzsanna Jakab.

«Με 33. 000 θανάτους κάθε χρόνο ως συνέπεια μιας λοίμωξης που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και 1 δισ. ευρώ ετήσιες δαπάνες υγείας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται με σύνεση και ότι υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τις μολύνσεις σε όλη την Ευρώπη ", δήλωσε η Andrea Ammon, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι τα ποσοστά της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και τα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών, καθώς και οι πρακτικές πρόληψης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, είναι απαραίτητο το κάθε κράτος να προσαρμόσει τις στρατηγικές του στην αντιμετώπιση των αναγκών που υπάρχουν. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’