Έρευνα του Boston Children’s Hospital και του Framingham State University, στη Μασαχουσέτη, υποδεικνύει ότι η διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται και μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να διατηρήσουν το βάρος τους.

Η έρευνα, Framingham State Food Study, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  BMJ.

Πρώτα οι ερευνητές εξέτασαν 1.685 πιθανούς συμμετέχοντες και επέλεξαν 234 υπέρβαρους, ηλικίας 18 έως 65 ετών με ΔΜΣ 25 και άνω οι οποίοι ακολούθησαν αρχικά πρόγραμμα απώλειας βάρους 10 εβδομάδων.

Στη συνέχεια, οι 164 συμμετέχοντες που έχασαν 10 % έως 14% του βάρους τους εγγράφηκαν στη φάση διατήρησης της έρευνας, όπου χωρίστηκαν σε διατροφή υψηλή, μέτρια ή χαμηλή σε υδατάνθρακες, για 20 εβδομάδες.

Οι ερευνητές έλεγχαν την πρόσληψη τροφών των συμμετεχόντων με πλήρως προπαρασκευασμένα γεύματα και παρακολουθούσαν το βάρος τους, τα επίπεδα ινσουλίνης και άλλων ορμονών και τις θερμίδες που καίγονταν.

Οι συνολικές θερμίδες προσαρμόστηκαν για να διαιτηθεί το σωματικό βάρος στις 3 ομάδες που μελετήθηκαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, συμμετέχοντες που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες ξόδευαν σημαντικά περισσότερη ενέργεια –έκαιγαν περισσότερες θερμίδες- σε σχέση με όσους ακολουθούσαν διατροφικό πλάνο με πολλές θερμίδες-κατά μέσον όρο 250 θερμίδες την ημέρα.

Σε 3 χρόνια, αυτό θα έφτανε σε μέση απώλεια βάρους 10 κιλών, χωρίς επιπλέον αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes