Εξέταση που μετρά το μήκος κύματος φωτός που εκπέμπεται από δερματικά κύτταρα θα μπορούσε να εντοπίζει τον διαβήτη τύπου 2, την καρδιοπάθεια, ακόμα και τον κίνδυνο θανάτου δείχνει νέα έρευνα

Είναι πιθανό μια ημέρα, γρήγορο τεστ φωτός, αυτοφθορισμού στο δέρμα, να μπορεί να χρησιμοποιείται από καταναλωτές στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο ως πρώτος υπολογισμός του καρδιακού κινδύνου, αναφέρει ερευνητική ομάδα από την Ολλανδία.

Η νέα συσκευή ονομάζεται AGE Reader.

Τα AGE είναι φυσιολογικά υποπροϊόντα νόσου που μπορούν με τον AGE Reader να λάμψουν ή να φθορίσουν στο δέρμα, δήλωσε ο ερευνητής Bruce Wolffenbuttel του University of Groningen.

Η νέα έρευνα δοκίμασε τη συσκευή στο δέρμα 73.000 ανθρώπων, των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε μέχρι 10 χρόνια, με μέσο χρόνο παρακολούθησης τα 4 χρόνια.

Κατά το διάστημα εξέτασης, περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2, 1.300 εμφάνισαν καρδιακή νόσο και 928 πέθαναν.

Αύξηση μιας μονάδας στον αυτοφθορισμό δέρματος με τον AGE Reader συνδεόταν με τριπλάσια αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακής νόσου και πενταπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Diabetologia.

Επιπλέον, η δύναμη της συσκευής όσον αφορά την πρόβλεψη του θανάτου ή της νόσου παρέμενε σταθερή, ακόμα και όταν δεν υπήρχαν παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή φτωχός έλεγχος σακχάρου.

Ακόμα και μετά την προσαρμογή, αύξηση μιας μονάδας στο σκορ αυτοφθορισμού AGE Reader συνδεόταν με 26% αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, αύξηση 33% του κινδύνου καρδιακής νόσου και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα νέα ευρήματα στηρίζουν τον αυτοφθορισμό ως πρώτη μέθοδο εξέτασης για την πρόβλεψη του διαβήτη 2, της καρδιαγγειακής νόσου και της θνησιμότητας, δήλωσαν ερευνητές.

Πηγές:
Diabetologia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διευκρινήσεις για το φάρμακο αποσιδήρωσης
Θεσσαλονίκη: Καινοτόμος ταυτόχρονη καρδιολογική επέμβαση στο "Ιπποκράτειο"
Ποια ιατρική πράξη που αποζημιωνόταν έως 420 ευρώ έπεσε κάτω από τα 40 ευρώ