Πειραματικό εμβόλιο για τη νόσο Alzheimer δείχνει υποσχόμενο σε πειράματα σε ζώα και ερευνητές δηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα περιστατικά άνοιας κατά το ήμισυ.

Σε ποντικούς με Alzheimer, το εμβόλιο προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που μείωσε τη συσσώρευση 2 τοξικών πρωτεϊνών που συνδέονται με τη νόσο.

Υπήρξε 40% μείωση στις βήτα αμυλοειδείς πρωτεΐνες και μέχρι 50% μείωση στις πρωτεΐνες Ταυ χωρίς παρενέργειες, αναφέρουν ερευνητές του University of Texas.

Ενώ τέτοια τεστ έδειξαν θετικά αποτελέσματα σε ποντικούς, έρευνες σε ζώα δεν παράγουν τα ίδια αποτελέσματα σε ανθρώπους. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Οι ερευνητές παραμένουν αισιόδοξοι. Η Doris Lambracht-Washington, του Southwestern Medical Center Brain Institute, στο Ντάλας, δήλωσε ότι οι μειώσεις σε αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν κάποτε να έχουν σημαντικά οφέλη σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να εμφανίσουν νόσο του Alzheimer.

Αν η έναρξη της νόσου θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμα και για 5 χρόνια, αυτό θα ήταν τεράστιο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ο αριθμός των περιστατικών θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ.

Ο Dr. Roger Rosenberg, του Alzheimer's Disease Center at UT Southwestern, δήλωσε ότι η έρευνα είναι το αποκορύφωμα δεκαετούς έρευνας που έχει επανειλημμένως δείξει ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια να στοχεύσει σε ζώα αυτό που εκτιμάται ότι μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί τη νόσο. Πιστεύει ότι κοντεύουμε να δοκιμάσουμε τη θεραπεία στους ανθρώπους.

Δυο προηγούμενες έρευνες από τα εργαστήριο του Rosenberg, έδειξαν ότι το εμβόλιο προκαλούσε παρόμοιες αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό σε λαγούς και πιθήκους.

Επιστήμονες του UT Southwestern δουλεύουν επίσης να δημιουργήσουν τεστ για τον εντοπισμό μη φυσιολογικών επιπέδων Ταυ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου Alzheimer. Δήλωσαν ότι τέτοιο τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει ανθρώπους που πιθανόν θα ωφελούνταν από το εμβόλιο.

Ο Rosenberg δήλωσε ότι όσο περισσότερο περιμένει κάποιος πριν χορηγήσει το εμβόλιο τόσο λιγότερο αποτελεσματικό ενδεχομένως θα είναι. Όταν έχουν δημιουργηθεί οι πλάκες μπορεί να είναι πολύ αργά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Alzheimer's Research and Therapy.

Πηγές:
Alzheimer's Research and Therapy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις