Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Natural Products, δείχνει ότι ουσία της αγράμπελης είναι πολύ αποτελεσματική στη μάχη κατά ανθεκτικών στην αγωγή καρκινικών κυττάρων παγκρέατος.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Gerhard Bringmann, καθηγητής στο Julius-Maximilians-Universität Würzburg και ο Suresh Awale, καθηγητής στο University of Toyama.

Τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα λαμβάνουν όλο το οξυγόνο και τα θρεπτικά γύρω τους για να εξαπλωθούν επιθετικά.

Κάτω από τις καταστάσεις αυστηρότητας τα περισσότερα κύτταρα θα πέθαιναν. Ωστόσο, τα παγκρεατικά αψηφούν αυτές τις προκλήσεις ενεργοποιώντας μοριακή οδό- την Akt/mTOR.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ουσία ancistrolikokine E3, που υπάρχει σε αγράμπελη (Ancistrocladus likoko), στα τροπικά δάση του Κογκό.

Όταν συνεργάστηκαν προηγουμένως, είδαν ότι ορισμένα αλκαλοειδή της αγράμπελης στα τροπικά δάση του Κογκό έχουν αντι-αυστηρές ικανότητες.

Στη νέα έρευνα, απομόνωσαν το αλκαλοειδές ancistrolikokine από τα κλαδιά φυτού λιάνα και δοκίμασαν την επίδρασή του σε καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ancistrolikokine E3 προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στη μορφολογία των καρκινικών κυττάρων, που τελικά οδήγησαν στο θάνατο τους.

Η ουσία σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα καταστέλλοντας τις οδούς Akt/mTOR και αυτοφαγίας που αλλιώς θα είχαν επιτρέψει στα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν σε αυστηρό μικροπεριβάλλον όγκου.

Επίσης, η ουσία σταμάτησε την εξάπλωση και τη δημιουργία αποικιών με συγκεντρωτικό τρόπο, κάτι που δείχνει ότι σε ορισμένες δόσεις θα μπορούσε να σταματά τη μετάσταση.

Η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις για την επίδραση ενός αλκαλοειδούς έναντι παγκρεατικών καρκινικών κυττάρων σε περιβάλλον χωρίς θρεπτικές ουσίες.

Η Ancistrolikokine E3 και συνδεόμενα αλκαλοειδή είναι υποσχόμενες πιθανές ουσίες για ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων με βάση τη στρατηγική αντι-αυστηρότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο