Νέα έκθεση για την πιθανή επίπτωση της κλιματικής αλαλαγής, υποδεικνύει ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες θα αυξήσουν τις περιοχές που μπορούν να επιζήσουν κουνούπια που προκαλούν νόσους, θα φέρουν αλλαγές στις σοδειές και μεγαλύτερο κίνδυνο για τραυματισμούς και θανάτους σε ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι πιο ζεστές θερμοκρασίες απειλούν τους ηλικιωμένους και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς, με θερμική καταπόνηση, καρδιακή και νεφρική νόσο, αναφέρει ομάδα ειδικών.
Πέρσι περισσότεροι από 157εκατομμυρια άνθρωποι σε κίνδυνο εκτέθηκαν σε κύματα ζέστης παγκοσμίως. Ήταν 18 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2016.

Η Hilary Graham, καθηγήτρια του University of York, δήλωσε ότι τάσεις στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής, εκθέσεις και ευαλωτότητα δείχνουν μη αποδεκτό, υψηλό κίνδυνο για την υγεία στις μέρες μας και στο μέλλον.

Κατά μέσον όρο, κάθε άνθρωπος εκτέθηκε σε επιπλέον 1,4 ημέρες κυμάτων ζέστης μεταξύ 2000 και 2017, σε σύγκριση με το 1986 έως 2005.

Εκτός από ενήλικες άνω των 65, ευάλωτοι άνθρωποι ζουν σε πόλεις και έχουν καρδιοπάθεια, διαβήτη και χρόνια αναπνευστική νόσο, δήλωσαν ερευνητές.

Άνθρωποι στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο είναι πιο ευάλωτοι από αυτούς στην Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία, πιθανόν επειδή πολλοί ηλικιωμένοι Ευρωπαίοι ζουν σε πόλεις. Ποσοστό 42% των Ευρωπαίων και 43% στην ανατολική Μεσόγειο είναι μεγαλύτεροι από 65 ετών και ευάλωτοι στην έκθεση στη ζέστη σε σύγκριση με ποσοστό 38% στην Αφρική και 34% στη νοτιονατολική Ασία.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου στο  The Lancet Countdown on Health and Climate Change.

Είναι σαφές ότι η φύση και η κλίμακα αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στο σχηματισμό της υγείας των κρατών για τους επόμενους αιώνες, δήλωσε η Graham.

Πρόσθεσε, ότι η έλλειψη προόδου στη μείωση των εκπομπών και η αποτυχία να συνεχίσουμε με την κλιματική αλλαγή στο μυαλό απειλούν ζωές και υγεία.

Ο Joacim Rocklov, καθηγητής του Umea University, δήλωσε ότι η ευαισθησία σε ακραία ζέστη αυξάνεται σταθερά παγκοσμίως από το 1990.

Αυτό οδήγησε σε μεγάλες απώλειες για τις εθνικές οικονομίες και τα οικονομικά των νοικοκυριών. Σε εποχή που τα κρατικά κονδύλια για την υγεία και οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζουν αυξημένη επιδημία νόσων του τρόπου ζωής, η καθυστέρηση της ανάδειξης του πιθανού οφέλους στην υγεία από τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής είναι κοντόφθαλμη και βλαπτική για την υγεία, δήλωσε ο Rocklov,

Πηγές:
The Lancet Countdown on Health and Climate Change.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο