Ερευνητές, με επικεφαλής μηχανικούς τουTufts University, ανέπτυξαν τρόπο να σαρώνουν τα ούρα για να εντοπίσουν στοιχεία υπογραφής καρκινικών κυττάρων. Πρόκειται για μη παρεμβατική μέθοδο ελέγχου για καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, που θα μπορούσε να κάνει πιο εύκολη την εξέταση σε σχέση με τις τρέχουσες εξετάσεις που απαιτούν οπτικό έλεγχο της κύστης.

Η νέα τεχνική ελέγχου ούρων χρησιμοποιεί μικροσκοπία ατομικής δύναμης (AFM) για να αναπτύξει χάρτη της επιφάνειας των κυττάρων, μέθοδο που οι ερευνητές λένε πως είναι πιο ακριβής από την οπτική εξέταση.

Είναι επίσης πιο βολική-εξετάζει ανθρώπους που έχουν κίνδυνο, καθώς και επιζώντες από καρκίνο στην κύστη οι οποίοι έχουν μόνο να δώσουν δείγμα ούρων.

Έως τώρα, το τεστ έχει περισσότερο από 90% ευαισθησία στον εντοπισμό του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη σε σύγκριση με ποσοστό 20-80% των υπαρχόντων τεστ.

Οι ερευνητές ελπίζουν να εφαρμόσουν το τεστ τους σε άλλα είδη όγκων, περιλαμβανομένων του πεπτικού συστήματος, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα