Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία παρουσία πλήθους κόσμου, Συλλόγων ασθενών, φορέων υγείας, εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου, πανεπιστημιακών, νομικών και εκπροσώπους κοινωνικών και πολιτειακών φορέων, η 7η ημερίδα του iatronet.gr «Βήματα Ασθενών». Η ημερίδα έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Ινστιτούτο Παστέρ που είναι και  συνδιοργανωτής των εν λόγω ημερίδων.

Το θέμα της ημερίδας ήταν ξεχωριστό και αφορούσε την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, τη διεκδίκησή τους αλλά και τη νομική κατοχύρωσή τους (patient advocacy).

Οι ομιλητές παρουσίασαν την γκάμα των δικαιωμάτων αυτών, που είναι ευρεία και θεσμοθετημένη, αλλά που στην πράξη υπάρχει σαφές έλλειμμα προάσπισής τους. Το γεγονός και μόνο ότι στην ημερίδα έγινε επισταμένη ενημέρωση για το πώς αυτά τα δικαιώματα μπορούν να κατοχυρωθούν και να διεκδικηθούν αποτελεσματικά από τους ασθενείς, σε συνδυασμό με τις καλές πρακτικές αλλά και την ενδελεχή ενημέρωση για το τι ακριβώς ισχύει στην Ευρώπη, κατέστησε την ημερίδα σημαντικό μοχλό πίεσης προς τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας, να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών.

Η ημερίδα του iatronet.gr μεταδιδόταν απευθείας μέσω live streaming, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς ακροατές από την Περιφέρεια και την υπόλοιπη Ελλάδα να πληροφορηθούν και να μάθουν για το πώς μπορούν να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους ως ασθενείς.

Πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των έγκριτων νομικών αλλά και την άποψη εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας, στην ημερίδα δόθηκε η δυνατότητα να ακουστεί επίσημα και η άποψη του Συνήγορου του Πολίτη, ενός πολύ σημαντικού θεσμικού οργάνου, που πολλές φορές διαμεσολαβεί ανάμεσα σε διενέξεις που αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών.

Η καταγραφή των δικαιωμάτων από όλους σχεδόν τους ομιλητές ήταν σαφής και εμπεριστατωμένη, κάτι που δίνει την ευκαιρία στους ίδιους τους ασθενείς να προβούν στην αποτελεσματική διεκδίκησή τους στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Για πρώτη φορά επίσης, σε σχετική ημερίδα τέθηκε το ζήτημα της ανάγκης δημιουργίας Ένωσης ασθενών, που θα μπορέσει να διεκδικήσει με καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα αυτά. Η ανταπόκριση των παρισταμένων συλλόγων ασθενών και των μελών τους στην προοπτική αυτή ήταν θετική.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραληφθεί και η σημαντική παρουσίαση από τους ίδιους τους Συλλόγους ασθενών των καλών πρακτικών αλλά και των μέσων που χρησιμοποιούν για να έχουν καλύτερη εξωστρέφεια, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας παράλληλα το κοινό για τις δράσεις τους.

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναδείχθηκε πολύ σημαντικός στη δημοσιοποίηση αλλά και προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Οι ίδιοι οι Σύλλογοι αξιολόγησαν ως πολύ θετικές παρόμοιες ημερίδες που αφορούν την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, που ναι μεν γνωρίζουν πως υπάρχουν, αλλά αγνοούν τον τρόπο διεκδίκησής τους.      

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]