Σε έντονα αυξητική φάση έχει μπει η δραστηριότητα του ιού της γρίπης.

Την τελευταία εβδομάδα, έχουν καταγραφεί 21 νέα κρούσματα, για τα οποία απαιτήθηκε νοσηλεία στην εντατική, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας επιπλοκών γρίπης.

Από τα τέλη του 2018, οι νεκροί με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, έχουν ανέλθει στους τέσσερις. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 49 έως 83 έτη και μέση ηλικία τα 62,2 έτη.

Οι τρεις είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπως αναφέρεται στο τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τα κρούσματα οφείλονται στο ιό γρίπης τύπου Α. Τα τρία στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, όλα ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09.

Όλα τα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Με βάση τα παραπάνω, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα.

Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη