Βασιλεία, Ελβετία


Εντυπωσιακή είναι η επιστημονική πρόοδος στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων.

Οι θάνατοι από καρκίνο έχουν μειωθεί ήδη κατά 30%, ενώ νέες θεραπείες “υπόσχονται” ακόμη καλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

Διαθέσιμες είναι ήδη ψηφιακές θεραπείες, οι οποίες απευθύνονται σε ομάδες ασθενών με δυσανεξία σε φάρμακα και ουσίες.

Οι ελπιδοφόρες αυτές ανακοινώσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο παρουσίασης των ετήσιων οικονομικών στοιχείων της Novartis, μέσα στον χώρο όπου χιλιάδες ερευνητές σχεδιάζουν σήμερα τις θεραπείες του αύριο.

Σύμφωνα με τους επιστημονικά υπεύθυνους, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη 340 προγράμματα ανάπτυξης νέων φαρμάκων και 500 κλινικές δοκιμές παγκοσμίως.

Μεταξύ των καινοτόμων προσεγγίσεων, περιλαμβάνονται γονιδιακές, κυτταρικές και μικρομοριακές θεραπείες. Νέα δεδομένα έχει διαμορφώσει και η ψηφιακή τεχνολογία, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στη διάγνωση και αντιμετώπιση νόσων, όπως ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαταραχή της χρήσης φαρμάκων (substance use disorder – SUD) είναι μία ιατρική κατάσταση στην οποία η χρήση μιας ή περισσοτέρων ουσιών οδηγεί σε κλινικά σημαντική εξασθένηση του πάσχοντος.

Για πρώτη φορά, παρέχεται μία ψηφιακή εφαρμογή, χάρη στην οποία το 50% του προβλήματος αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου, tablet ή υπολογιστή (φωτογραφία).

Κυτταρικές

Ο εκ των επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της εταιρείας Jay Bradner, παρουσίασε μία σειρά από καινοτόμες θεραπείες κατά σοβαρών παθήσεων (παρουσίαση πιο κάτω).

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, οι οποίες χορηγούνται απευθείας στον ασθενή ή υφίστανται αρχικά εργαστηριακή επεξεργασία.

Χορηγούνται για παθήσεις στις ειδικότητες της Ογκολογίας, του Οφθαλμολογίας και της Αιματολογίας.

Εντυπωσιακές είναι οι εξελίξεις στις ανοσοθεραπείες με CAR T – λεμφοκύτταρα, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε αιματολογικούς καρκίνους.

Επιλεκτικά

Τα συγκεκριμένα φάρμακα χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, προκειμένου να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα. Προσφέρουν μακροχρόνια μνήμη στο ανοσοποιητικό, δηλαδή ανθεκτική και μακροχρόνια θεραπεία.

Τα λεμφοκύτταρα συλλέγονται από το αίμα των ασθενών και στη συνέχεια τροποποιούνται γενετικά, ώστε να δρουν αποτελεσματικά κατά των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως η Novartis ετοιμάζει την επόμενη γενιά CAR – T θεραπειών, με περισσότερες από δέκα κλινικές μελέτες νέων φαρμάκων να βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα