Η καρδιά μπορεί να υποστεί βλάβη μετά από ένα θλιβερό γεγονός και ενδεχομένως για αυτό ευθύνεται ο εγκέφαλος, πιστεύουν ειδικοί.

Ελβετοί ερευνητές μελετούν ανθρώπους με σπάνια και ασυνήθιστη πάθηση-το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, σύνδρομο takotsubo -που μπορεί να δημιουργηθεί από σοκ.

Αυτή η εξασθένιση της καρδιά συμβαίνει ξαφνικά, συχνά μετά από στρεσογόνο ή συναισθηματικό γεγονός, όπως το πένθος.

Λίγα είναι κατανοητά, αλλά η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal υποδεικνύει ότι παίζει ρόλο η αντίδραση του εγκεφάλου στο στρες.

Το σύνδρομο takotsubo είναι διαφορετικό από το έμφραγμα αλλά έχει παρόμοια συμπτώματα, όπως πόνο στο θώρακα και ρηχή αναπνοή.

Συχνά το προκαλεί ένα θλιβερό γεγονός, ενώ έχουν συνδεθεί με αυτό και συναρπαστικά νέα όπως ένας γάμος ή μια νέα δουλειά.

Ορισμένοι δεν έχουν ή δεν μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένο γεγονός που προκάλεσε την πάθηση.

Το σύνδρομο takotsubo μπορεί να είναι προσωρινό, με τον καρδιακό μυ να αναρρώνει σε διάστημα ημερών, εβδομάδων ή μηνών, αλλά για ορισμένους μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη.

Ο Dr Jelena Ghadri, του University Hospital Zurich, εξέτασε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο 15 ασθενών με ‘’σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.’’

Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου έδειξαν εμφανείς διαφορές σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου 39 υγιών ανθρώπων.

Υπήρχε λιγότερη επικοινωνία μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο των συναισθημάτων και τις αυτόματες αντιδράσεις του οργανισμού, όπως είναι ο καρδιακός ρυθμός.

Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου θεωρείται ότι ελέγχουν την αντίδραση στο στρες.

Ο Dr Ghadri, δήλωσε ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται στον εγκέφαλο, επομένως είναι λογικό η νόσος να ξεκινά από τον εγκέφαλο με επίδραση προς τα κάτω στην καρδιά.

Η ακριβής οδός δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως και χρειάζονται νέες έρευνες.

Απεικονιστικές εξετάσεις πριν ή κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του συνδρόμου takotsubo δεν ήταν διαθέσιμες και οι ερευνητές δεν μπορούν να δηλώσουν αν η μειωμένη επικοινωνία μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου προκάλεσε το σύνδρομο ή το αντίστροφο.

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]