Προηγούμενες έρευνες αποκάλυψαν σχέση μεταξύ κατανάλωσης ζεστού τσαγιού και κινδύνου για καρκίνο στον οισοφάγο, αλλά μέχρι τώρα καμία δεν είχε εξετάσει τη σχέση με αντικειμενική μέτρηση της θερμοκρασίας.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer το πέτυχε παρακολουθώντας 50.045 ανθρώπους 40 έως 75 ετών για 10 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν 317 νέα περιστατικά καρκίνου στον οισοφάγο.

Σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερων από 700 ml τσαγιού την ημέρα σε κάτω των 60°C, η κατανάλωση περισσότερων από 700 ml σε μεγαλύτερη από 60°C θερμοκρασία συνδεόταν με 90% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο.

Ο Dr. Farhad Islami, του American Cancer Society, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το τσάι, τον καφέ ή άλλα ζεστά ροφήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συστήνεται να περιμένει κάποιος μέχρι τα ζεστά ροφήματα να κρυώσουν πριν τα καταναλώσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα