Ακόμα και χαμηλής έντασης σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η κηπουρική συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο ή άλλα αίτια, αναφέρει μεγάλη έρευνα παρατήρησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, όπως ποδήλατο, τρέξιμο και ανταγωνιστικά αθλήματα συνδέονται με επιπλέον οφέλη στην υγεία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 88.140 ανθρώπων 40-85 ετών για να υπολογίσουν τα επίπεδα δραστηριότητας και τα συνέδεσαν με θανάτους έως το 2011.

Ελήφθησαν υπόψη μόνο δραστηριότητες που διαρκούσαν τουλάχιστον 10 συνεχόμενα λεπτά.

Σε σύγκριση με ανθρωπιάς που ήταν αδρανείς, όσοι συμμετείχαν σε μόλις 10-59 λεπτά την εβδομάδα σε μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο κατά τη διάρκεια της έρευνας και τα οφέλη στην υγεία συνέχισαν να αυξάνονται καθώς τα επίπεδα δραστηριότητας αυξάνονταν.

Συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε δραστηριότητες για 150-299 λεπτά την εβδομάδα μείωσαν το γενικό κίνδυνο θνησιμότητας κατά 31%. Όσοι δεκαπλασίασαν την ποσότητα, σχεδόν μείωσαν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο.

Μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο επίσης αντιστοιχούσε σε αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας.

Όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα άνθρωποι που ήταν αδρανείς κατά τον ελεύθερο χρόνο τους μείωσαν τον κίνδυνο κατά 12%, και όσοι έκαναν 120-299 λεπτά την εβδομάδα κατά 37%, σε σύγκριση με αδρανείς ανθρώπους.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι άνθρωποι που συμμετείχαν σε έντονες φυσικές δραστηριότητες είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν μόνο ελαφρά/ μέτρια σωματική δραστηριότητα, επομένως οι ερευνητές συνιστούν να κάνουν πιο έντονες δραστηριότητες όσοι δεν έχουν χρόνο.

Πηγές:
British Journal of Sports Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα