Το μεγάλο σωματικό βάρος πριν την ηλικία των 50, μπορεί ενδεχομένως να θέτει ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο πάγκρεας, δείχνει νέα έρευνα.

Ερευνητές συνέδεσαν αύξηση 25% στον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας με αύξηση του ΔΜΣ περίπου κατά 14 κιλά, για κάποιον με ύψος 1,70 και ηλικία μεταξύ 30 έως 49 ετών.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Eric J. Jacobs, του American Cancer Society, αναφέρουν ότι προβληματίζονταν από την αύξηση των περιστατικών καθώς το κάπνισμα καταγράφει πτώση.

Όταν οι άνθρωποι ξεπερνούν τα 50, η σχέση μειώνεται. Η σχέση με τον κίνδυνο θανάτου ήταν αυξημένη κατά 19% σε ανθρώπους 50 έως 59 ετών και 14% για τις ηλικίες 60 έως 69.

Ο Jacobs iείναι ωστόσο επιφυλακτικός να μην αποδώσει την αύξηση των περιστατικών καρκίνου στο πάγκρεας στις ΗΠΑ, αποκλειστικά στο βάρος.

Και άλλες έρευνες επίσης δείχνουν σχέση μεταξύ επιπλέον βάρους και αύξησης ποσοστών άλλων καρκίνων.

Ο ερευνητής προβλέπει ότι το υπερβάλλον βάρος πιθανόν να είναι υπεύθυνο για 28% των θανάτων από αυτόν τον καρκίνο σε ανθρώπους που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1970 και 1974.

Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι για να σταματήσει και τελικά να αναστραφεί η τάση θα πρέπει να βελτιωθεί η πρόληψη της μεγάλης αύξησης βάρους στα παιδιά και τους νέους ενήλικες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις