Όταν οι οικογένειες συγκεντρώνονται τη νύχτα για φαγητό περνούν σχεδόν το μισό του χρόνου τους αποσπώμενες από ηλεκτρονικές συσκευές, παιχνίδια και δουλειές που τις απομακρύνουν σωματικά και πνευματικά από το τραπέζι, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ωστόσο η παρουσία των πατέρων στα γεύματα μπορεί ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση- μειώνοντας την ποσότητα χρόνου που μικρά παιδιά έχουν περισπασμούς και αυξάνοντας την ανταπόκριση των μητέρων στις διατροφικές συμπεριφορές των παιδιών.

Έρευνα του University of Illinois, εξέτασε τη ρουτίνα 109 οικογενειών στο βραδινό γεύμα και την επίδραση της παρουσίας του πατέρα και άλλων περισπασμών στην αλληλεπίδραση της μητέρας με τα παιδιά τους, προσχολικής ηλικίας.

Η Jaclyn Saltzman, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πατέρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλληλεπίδραση με τα παιδιά στο τραπέζι.

Πρόσθεσε ότι όταν πατέρες είναι παρόντες στα γεύματα, μικρά παιδιά περνούν σημαντικά λιγότερο χρόνο παίζοντας με παιχνίδια. Μητέρες περνούν περισσότερο χρόνο ανταποκρινόιμενες σε διατροφικές συμπεριφορές.

Βιντεοσκοπήθηκαν οικογένειες ενώ έτρωγαν το βραδινό τους στο σπίτι και οι ερυενητες αργότερα παρακολούθησαν τα video και κωδικοποίησαν την ποσότητα χρόνου που κάθε μέλος διέθετε σε  διάφορους περισπασμούς.

Το οικογενειακό γεύμα διαρκούσε περίπου 17 λεπτά κατά μέσον όρο. Μητέρες και πατέρες περνούσαν περίπου ίδια ποσότητα χρόνου απασχολούμενοι με περισπασμούς σχετικούς με τη διατροφή, όπως αναζήτηση πιάτων για το γεύμα.

Οι πατέρες ήταν σημαντικά πιο πιθανό από τις μητέρες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές στο γεύμα ή να φεύγουν από το τραπέζι.

Μικρά παιδιά 18-24 μηνών περνούσαν περίπου 4% του χρόνου τους παίζοντας με παιχνίδια και σχεδόν τον ίδιο χρόνο βλέποντας τηλεόραση ή απασχολούμενα με άλλες τεχνολογικές συσκευές κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Πατέρες δεν ήταν παρόντες σε 35 γεύματα. Αν ήταν απόντες, μικρά παιδιά περνούσαν σημαντικά περισσότερο χρόνο παίζοντας με αντικείμενα, σε σχέση με παιδιά των οποίων οι πατέρες ήταν παρόντες, ανακάλυψαν ερευνητές.

Μητέρες περνούσαν σημαντικά περισσότερο χρόνο με περισπασμούς που συνδέονταν με τη διατροφή και ήταν λιγότερο προσεκτικές στο φαγητό του παιδιού  όταν οι πατέρες δεν ήταν παρόντες στο γεύμα.

Η Saltzman, του Harvard university, δήλωσε ότι έρευνες έδειξαν ότι μικρά παιδιά ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε άστατο φαγητό και άλλες αρνητικές συμπεριφορές όταν υπάρχουν περισσότεροι περισπασμοί στα γεύματα.

Οι γονείς μπορεί να σκεφτούν να απομακρύνουν παιχνίδια, ζώα και άλλους περισπασμούς ώστε τα μικρά παιδιά να εστιάσουν στο γεύμα και οι γονείς να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ενθαρρύνουν υγιείς διατροφικές συμπεριφορές.

Η Saltzman δήλωσε ότι ενεργή εμπλοκή των πάτερων στα γεύματα θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης ανταποκρινόμενων πρακτικών ταΐσματος σε μικρά παιδιά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology.

Πηγές:
Journal of Family Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο