Η προστασία που προσφέρει το αντισυλληπτικό χάπι έναντι του καρκίνου των ωοθηκών είναι ισχυρότερη στις πιο επιθετικές μορφές της νόσου, αναφέρει νέα έρευνα.

Για αρκετά χρόνια ερευνητές παρατήρησαν ότι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουνε καρκίνο ωοθηκών. Η νέα έρευνα εξέτασε στενότερα τη σχέση.

Ερευνητές του Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Buffalo, συνέκριναν στοιχεία 579 ασθενών που πέθαναν εντός 12 μηνών από τη διάγνωση καρκίνου στις ωοθήκες με ομάδα ελέγχουν 2.300 γυναικών χωρίς καρκίνο ωοθηκών.

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών συνδεόταν με 46% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εντός έτους από τη διάγνωση καρκίνου στις ωοθήκες.

Η Jennifer Mongiovi, του  University at Buffalo, σημείωσε ότι για κάθε 5 χρόνια χρήσης παρατηρήθηκε 32% χαμηλότερη πιθανότητα για πολύ μοιραία νόσο σε σύγκριση με 13% για τον καρκίνο ωοθηκών, όπως παρουσιάστηκε προηγουμένως από άλλους ερευνητές.

Πρόσθεσε ότι αυτή η σχέση φάνηκε πιο προστατευτική για τους πολύ μοιραίους καρκίνους ωοθηκών. Παρουσιάστηκε σχέση αλλά δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.

Ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πολυκεντρική μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών και του κινδύνου για πολύ μοιραίο καρκίνο ωοθηκών.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο American Association for Cancer Research.

Η Kirsten Moysich, δήλωσε ότι τα ευρήματα της ομάδας της παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για περιοχή που χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση και να εντοπιστούν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που μπορεί ενδεχομένως να ωφελούνται περισσότερο από αυτή τη χημειοπροστατευτική στρατηγική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας