Η κακή διατροφή μικραίνει τη ζωή παγκοσμίως, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με το κάπνισμα ή την υπέρταση, αναφέρει νέα μεγάλη έρευνα.

Η έρευνα σε σχεδόν 200 χώρες συνέδεσε τη φτωχή ποιότητα διατροφής με σχεδόν 11 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2017.

Αυτό μεταφράζεται σε 22% των θανάτων σε όλους τους ενηλίκους εκείνη τη χρονιά.

Ο Dr. Ashkan Afshin, του University of Washington σημείωσε ότι η φτωχή διατροφή βοηθά στην εμφάνιση παθήσεων, από την υπέρταση έως τον διαβήτη 2.

Η ανάλυση έδειξε προς διατροφικές συνήθειες που είχαν ιδιαίτερα ισχυρή σχέση με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Διατροφή υψηλή σε νάτριο και αυτές που είναι χαμηλές σε ολική άλεση, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή σε 195 χώρες.

Υπήρχαν διαφορές στην τυπική διατροφή σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Άνθρωποι στις ΗΠΑ και στον Καναδά έτειναν να τρώνε τα περισσότερα κατεργασμένα κρέατα και τρανς λιπαρά από συσκευασμένα τρόφιμα, για παράδειγμα.

H κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων και αλατιού ήταν πολύ μεγάλη σε σχεδόν όλες τις περιοχές.

Τα υγιεινά τρόφιμα ήταν αδικημένα σχεδόν παντού, με λίγες εξαιρέσεις- άνθρωποι στην κεντρική Ασία έτειναν να τρώνε αρκετά λαχανικά, ενώ στη Λατινική Αμερική, Αφρική και νότια Ασία τυπικά έτρωγαν άφθονα όσπρια.

Γενικά, η μη ισορροπημένη διατροφή ήταν απειλή για την υγεία παντού. Η Ωκεανία και η ανατολική Ασία είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που συνδέονταν με τη διατροφή, από καρδιοπάθεια για παράδειγμα, ενώ από επιπλοκές διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η επίδραση της διατροφής δεν φάνηκε μόνο στα ποσοστά θνησιμότητας αλλά στην ποιότητα ζωής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet. 

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας