Όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου, νέες θεραπείες εμφανίζονται, όπως η θεραπευτική υπερθερμία που ζεσταίνει όγκους εκτοξεύοντας νανοσωματίδια σε κύτταρα του όγκου.

Η Angl Apostolova, του University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy στη Σόφια, έδειξε ότι  στα κύτταρα του όγκου ο συγκεκριμένος ρυθμός απορρόφησης της καταστροφικής θερμότητας εξαρτάται από τη διάμετρο των νανοσωματιδίων και τη σύνθεση του μαγνητικού υλικού που χρησιμοποιείται για να χορηγηθεί η θερμότητα στον όγκο.

Μαγνητικά νανοσωματίδια που χορηγήθηκαν κοντά στα κύτταρα του όγκου ενεργοποιούνται με εναλλασσόμενα μαγνητικά πεδία. Η υπερθερμία είναι αποτελεσματική αν τα νανοσωματίδια απορροφώνται καλά από τα κύτταρα του όγκου αλλά όχι από τα κύτταρα σε υγιή ιστό.

Επομένως, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το συγκεκριμένο ρυθμό απορρόφησης.

Βούλγαροι επιστήμονες μελέτησαν νανοσωματίδια που φτιάχτηκαν από υλικό που λέγεται φερρίτης, στο οποίο προστίθενται μικρές ποσότητες ατόμων χαλκού, νικελίου, μαγγανίου ή κοβαλτίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη μαγνητική υπερθερμία με βάση αυτά τα σωματίδια σε ποντικούς και σε κυτταρικές καλλιέργειες για 2 διαφορετικές μεθόδους όσον αφορά το πώς δημιουργείται η θερμότητα στα σωματίδια.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι ο ρυθμός απορρόφησης του όγκου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα νανοσωματίδια.

Ο ρυθμός απορρόφησης αυξάνει καθώς αυξάνει η διάμετρος των σωματιδίων όσο το επίπεδο ντόπινγκ του υλικού είναι επαρκώς υψηλό και η διάμετρος δεν ξεπερνά μια καθορισμένη μέγιστη αξία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο EPJ B.

 

Πηγές:
EPJ B.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα