Η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τις πιθανότητες κάποιου να πεθάνει από καρδιακή νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δώσει μεικτή εικόνα για την επίδραση του καφέ στην υγεία, αναδεικνύοντας ποικιλία οφελών και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση του δημοφιλούς ροφήματος.
Η νέα έρευνα εστίασε σε ανθρώπους που έπιναν καφέ ή καφέ χωρίς καφεΐνη.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την Esther Lopez-Garcia, του Πανεπιστημίου Autonoma, στη Μαδρίτη, παρακολούθησαν 84.214 Αμερικανίδες από το 1980 έως το 2004 και 1.736 Αμερικανούς από το 1986 έως το 2004.
Παρατήρησαν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ-μέχρι 6 φλιτζάνια την ημέρα-δεν σχετιζόταν με αυξημένους θανάτους στην ομάδα των μεσήλικων που έλαβαν μέρος. Ειδικά οι γυναίκες, εμφάνισαν μικρή πτώση στο ποσοστό θανάτου από καρδιακές νόσους.
Στην έρευνα δε φάνηκε κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των θανάτων από καρκίνο.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις, σημειώνει η ερευνήτρια. Φαίνεται πως η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ μπορεί ενδεχομένως να έχει ορισμένα οφέλη.
Υπάρχει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση καφέ.
Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας. Οι γυναίκες ήταν νοσοκόμες και οι άντρες γιατροί οδοντίατροι και επαγγελματίες υγείας. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης καφέ, άλλες διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα και ιατρικές παθήσεις.
Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο θνησιμότητας στη συγκεκριμένη περίοδο, των ανθρώπων με διαφορετικές συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση καφέ.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ χωρίς καφεΐνη την ημέρα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακή νόσο κατά 25% σε σχέση με γυναίκες που δεν έπιναν καφέ. Οι ερευνητές παρατήρησαν μικρότερη μείωση του κινδύνου στους άντρες αλλά δεν ήταν στατιστικώς σημαντική.
Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε με μικρή πτώση στο γενικό κίνδυνο θνησιμότητας.
Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο καφές είναι σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών, ουσιών που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και μπορεί να παίξουν ρόλο στην καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και άλλες παθήσεις.
Πρόσφατες έρευνες παρουσίασαν μεικτή εικόνα σχετικά με τα οφέλη του καφέ στην υγεία.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο αποκάλυψε ότι οι έγκυες που έπιναν δυο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής σε σχέση με αυτές που απέφευγαν την καφεΐνη. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο ανακάλυψε ότι η κατανάλωση καφέ που περιέχει καφεΐνη μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνους τις ωοθήκες.
Πηγές:
‘Annals of Internal Medicine’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για γιορτές με υγεία
Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής - Το σήμερα και το αύριο των μεταμοσχεύσεων
Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας αν οι γιορτές σας φαίνονται ''δύσκολες''