Τα διατροφικά "μυστικά" για βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε ηλικιωμένα άτομα, παρέχει στο Iatronet η κλινική διατροφολόγος Ιωάννα Στεργίου, συνεργάτιδα του Εργονομικού και Διατροφολογικού Κέντρου του Ομίλου "Βιοϊατρική".

Σύμφωνα με την κ. Στεργίου, η καλύτερη δυνατή απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος κρίνεται απαραίτητη. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα  για τη διατροφική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού σε μια λοίμωξη όπως η COVID-19, η Διεθνής Εταιρεία ΑνοσοΔιατροφής (International Society of ImmunoNutrition) έχει εκδώσει ειδικές διατροφικές συστάσεις για τους ηλικιωμένους εν μέσω πανδημίας με στόχο ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι οδηγίες είναι οι εξής:

  • Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε (200 mg - 2 g / ημέρα): Η βιταμίνη Ε περιέχεται σε έλαια, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα) και σπόρους (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος), το αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως το μάνγκο και το ακτινίδιο.
  • Αύξηση του ψευδαργύρου (30 mg - 220 mg / ημέρα): Το στοιχείο αυτό μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από  φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
  • Αύξηση της βιταμίνης C (200 μg - 2 g / ημέρα): Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα  εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια), οι φράουλες, τα μούρα, το πεπόνι, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολο.
  • Αύξηση της βιταμίνης D, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (10 mg – 100 μg / ημέρα): Πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), τα αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμοί).

Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα των Τ και Β λεμφοκυττάρων (ανοσοαπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων).

Σε γενικές γραμμές, η υγιεινή και  ισορροπημένη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και θαλασσινά, κρέας, γαλακτοκομικά), μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας ηλικιωμένος χωρίς την πρόσθετη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την χορήγηση συμπληρωμάτων για την πρόληψη και την θεραπεία λοιμώξεων, όπως η COVID-19.

Ωστόσο, στην τρίτη ηλικία η εμφάνιση φυσιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων όπως μείωση των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης, γαστρεντερικές διαταραχές, απώλεια βάρους, κοινωνικός αποκλεισμός και άνοια, έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη ή και απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξατομικευμένη λήψη χαμηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να βοηθήσει στη κάλυψη των συνιστώμενων διαιτητικών προσλήψεων των ηλικιωμένων.

Συστατικά

Ένα γερό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι η καλύτερη "ασπίδα" για την υγεία μας.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και είναι επτά:

  1. Βήτα – καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
  2. Βιταμίνη C: βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και το μπρόκολο.
  3. Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί, αβοκάντο περιέχουν αυτή τη βιταμίνη, όπως και ορισμένα φρούτα όπως το μάνγκο και το ακτινίδιο.
  4. Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
  5. Ψευδάργυρος: μπορεί να προέρχεται από ζωικές (μοσχάρι, θαλασσινά), ή από  φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
  6. Προβιοτικά: βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ και το λάχανο kimchi.
  7. Πρωτεΐνη: μπορεί να είναι ζωική ή φυτική με πηγές όπως γάλα, γιαούρτι, αυγά, βόειο κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια και φακές.